Hlavní obsah

Západ chce sterilizovat naše děti, varují před očkováním pákistánští duchovní

Svět bez obalu: Západ chce sterilizovat naše děti, varují před očkováním proti dětské obrně pákistánští duchovní.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Syn Abdullaha Khana onemocněl dětskou obrnou poté, co jej rodina odmítla nechat proti této nemoci očkovat. V Pákistánu se proti vakcinaci vede rozsáhlá kampaň, lékaři se obávají útoků z řad radikálů.

Článek

Radikální duchovní a také militantní pákistánské skupiny tvrdí, že vakcínu proti dětské obrně využívá Západ k tomu, aby sterilizoval muslimy.

Obrna je v Pákistánu stále velmi rozšířenou nemocí. Virus způsobuje těžké zdravotní problémy včetně paralýzy. Ve většině zemí světa už byla vymýcena, v Pákistánu však bylo jen tento rok zaznamenáno více než 60 případů.

Připravená kampaň na podporu očkování musela být zastavena. A to poté, co se objevily útoky radikálních islamistů vůči zdravotníkům. Další komplikace způsobila pandemie koronaviru.

Abdullah Khan, otec chlapce, který dětskou obrnou onemocněl, se teď sám snaží přesvědčit ostatní Pákistánce, aby své děti nechali očkovat. „Přál bych si, aby se to nestalo. Podívejte se na jeho ruce. Jsou jako bez života. Všechno by bylo zase dobré, kdyby se uzdravil. Pokud ale ne, tak nebude ani schopen cokoli rukama uchopit. Nebude moci umýt si obličej nebo tělo, řídit auto, nebo lézt po žebříku. Jaký pak bude mít život?“ ptá se Khan.

Zdravotnice, která o situaci v zemi promluvila s reportéry Rádia Svobodná Evropa, říká: „S každým v tomto domě - s muži i ženami - jsme hovořili o vakcíně proti obrně pro jejich děti. Muži to odmítli, protože je to nebezpečné. Řekli jsme jim, že se s nimi nechceme přít a že je přijde navštívit náš vedoucí. My si ještě promluvíme s jejich ženami. Řekli nám, že nenávidí kapky proti obrně a že je v žádném případě svým dětem nedají. Snažili jsme se je přesvědčit jménem boha i koránu. Ale oni se nás zeptali, kdo bude zodpovědný za to, když se něco špatného jejich dětem stane. Řekli jsme jim, že v první řadě bůh, pak my a náš program.“

Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde. A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované