Hlavní obsah

Západočeské divadlo v Chebu zahájilo sezonu dříve než obvykle

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Zatímco běžně zahajují divadelníci program až v září, letos to bylo už 18. srpna. Nejzápadnější české divadlo chystá v následujících měsících dvě premiéry, které muselo kvůli protiepidemickým opatřením odložit.

Článek

Her je připravených spoustu, není ale dostatek termínů. První nadcházející premiérou bude 11. září Babička drsňačka a druhou 22. října hra Sylvie, obě posunuté kvůli epidemii. „Přes epidemii jsme sice nemohli hrát, ale herci studovali a připravovali hry, jejichž premiéry se pak posouvaly. Žádnou premiéru ani hru jsme nerušili, pouze jsme je posunuli na jaro a podzim,“ uvedl ředitel divadla Jan Svoboda.

Po vynucené pauze kvůli koronavirovým omezením začalo divadlo opět hrát letos ke konci května. Během devíti měsíců nazkoušeli herci několik inscenací. V premiéře se ještě před prázdninami představily dvě hry. V červenci se pak většina her přesunula do venkovního prostoru, do rokle naproti divadlu.

Do nynější sezony vstoupilo divadlo se stejným počtem herců i zástupců dalších profesí, jako jsou například jevištní technici či rekvizitáři, jako obvykle. Epidemie tedy personálně divadlo nijak nezasáhla. V době uzavření divadla pro veřejnost divadelníci zkoušeli nové inscenace a natáčeli videa, která vysílali přes internet.

Vedení divadla kvůli zrušenému programu samozřejmě zaznamenalo výpadky příjmů. Protože je ale příspěvkovou organizací města Cheb, výrazně jej podpořila právě radnice. Ztráty částečně kompenzovaly také příspěvky ministerstva kultury a Karlovarského kraje.

Západočeské divadlo se nyní chystá na oslavy 60. výročí. V sobotu pořádá slavnostní galavečer, kterého se zúčastní řada osobností, které profesionálním divadlem prošly.

Reklama

Doporučované