Hlavní obsah

Zápasy sumo nahradil box. Podívejte se, jak se aréna kvůli olympiádě změnila

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Zápas sumo v Japonsku.

Reklama

Japonským národní sportem jsou zápasy sumo. Vše se odehrává na stadionu v Tokiu, který má pro místní velkou symboliku. Kvůli olympiádě se ale aréna výjimečně proměnila v boxerský ring.

Článek

Zápasy sumo. Pro Japonce národní sport, ve kterém se propojuje středověká kultura, japonská tradice stará několik tisíc let a událost, která je plná symbolů a obřadů. To vše se odehrává v duchovním domě tohoto japonského sportu Ryogoku Kokugikan.

Jde o sportovní arénu v Tokiu, která se během olympiády využívá pro boxerská klání. Při příchodu k aréně jsou všude vidět olympijské symboly Tokio 2020 a ukazatele, kam mají novináři a fotografové zamířit. Všichni kráčejí do prvního patra, kde z výšky vidíme ring a prázdná hlediště, která jsou jedním ze symbolů olympiády ve stínu covidu-19.

Aréna má kapacitu 11 tisíc diváků, Japonci sumo milují

Hned na první pohled mě zaujaly velké obrazy, kde jsou vyobrazeni zápasníci sumo. Jejich podobizny jsou vyvěšené podél celého obvodu arény a nejde si jejich nevšimnout. Aréna v době, kdy tady jsou zápasy sumo, vypadá jinak než během olympiády.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

V době olympiády připomínají zápasy sumo v aréně jen jejich podobizny.

„Současná hala pro zápasy sumo, Kokugikan, pochází z roku 1985 a spravuje ji Japonská asociace sumo. Má kapacitu něco málo přes 11 tisíc diváků. Mohlo by se zdát, že slouží pouze pro sumo, ale není tomu tak. Asociace ji nabízí i ke komerčnímu pronájmu v měsících, kdy se zde turnaje sumo nekonají. V minulosti se zde hrála například opera a v roce 2018 tu měl koncert Paul McCartney,“ popisuje pro Seznam Zprávy japanolog Petr Holý.

Na fotce níže se můžete podívat, jak vypadá aréna, když se odehrávají zápasy sumo. Na druhé, jak vypadá aréna v době olympiády v Tokiu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Takto vypadal zápas sumo před pandemií covidu a olympiádou.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Během olympiády v Tokiu se v aréně boxuje.

Fotograf Seznam Zpráv David Neff, který sleduje dění přímo v Tokiu, se několikrát samotných zápasů sumo v japonské metropoli zúčastnil. Zápasy popisuje jako něco mimořádného, na co člověk vzpomíná celý život.

Na zápasy sumo chodí celé japonské rodiny

„Je zvykem, že na sumo chodí celé rodiny včetně dětí. Ty mají vstup zdarma. Den stráví formou pikniku, sedí po čtyřech v kójích na zemi. Přinesou si jídlo, pití, často i alkohol. Atmosféra je naprosto bouřlivá. Zápasníci sumo jsou v Japonsku celebrity. Nemohou si dovolit žádný skandál, jsou v centru pozornosti,“ vysvětluje fotograf David Neff, který byl několikrát před pandemií v Tokiu a má v úmyslu pokračovat v reportáži o zápasech sumo.

Na horních tribunách mohou diváci sedět v klasických sedačkách. Nelukrativnější místa k sezení jsou nejblíže k zápasníkům. I s tím rizikem, že na vás během zápasu přiletí 250kilogramový pořízek, což se někdy opravdu stane.

Dalším místem, kde lze sedět, jsou rodinná místa o velikosti 3 m², kde za běžných okolností dlí japonské familie. Během olympiády ale tato místa využívají členové sportovních týmů k odpočinku ve volných chvílích a jsou rádi, když se tam vejdou pouze sami.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Na těchto místech v hledišti sedí čtyřčlenná rodina s dětmi.

Na místě tímto způsobem sedí Japonci běžně celý den. Zápasy jsou pro ně rodinnou zábavou a za běžných okolností jsou vyprodané. Lístky se neprodávají přes internet, je nutné vystát frontu u prodejního místa. Pro dospělého stojí jeden lístek na nejlepších místech u zápasníků i desetitisíce korun. Za běžné místo zaplatíte řádově tisíce korun. Před finále stojí zájemci o vstupenky už den předem u arény a čekají celou noc, až se ráno otevře pokladna.

A ještě jedna zajímavá historka se pojí s tímto výjimečným místem. Bývalý prezident USA Donald Trump v roce 2019 navštívil arénu na závěr své státní návštěvy Japonska. Kritizovaný byl posléze za to, že vstoupil do ringu „dohjó“ v obuvi, což japonská etiketa zakazuje.

Reklama

Doporučované