Hlavní obsah

Zapečetili mu kancelář a po 14 letech vyhodili šéfa protokolu Forejta z Hradu

 

Reklama

Jindřich Forejt, nepostradatelný spolupracovník prezidenta Miloše Zemana, končí ve funkci šéfa hradního protokolu.

Článek

Od pátku má zapečetěnou kancelář a zakázaný vstup na Pražský hrad. Oficiálně je doma ze zdravotních důvodů.

Forejt, který na Hradě působil už za éry Václava Klause, byl poslední roky v nemilosti kancléře Vratislava Mynáře a prezidentova poradce a vlivného zákulisního hráče Martina Nejedlého. Ti se jej dlouhodobě a neúspěšně snažili zbavit.

Zapečetěná kancelář Jindřicha Forejta na Pražském hradě:

V poslední době udělal Forejt tři chyby: Zpožděné letadlo na pohřeb slovenského prezidenta Michala Kováče. Aféra kolem nevyznamenání Jiřího Bradyho k příležitosti 28. října. A nesprávně informoval prezidenta Zemana o tom, že americký velvyslanec Andrew Schapiro chyběl na Hradě při předávání státních vyznamenání.

Tyto tři průšvihy ohrožují částečně také mluvčího Ovčáčka. Oblíbenci Miloše Zemana - Forejt a Ovčáček, se kterými každý večer sleduje televizi, teď jsou překvapivě v nemilosti, protože hlavu státu přivedli do trapných situací.

Způsob, jakým pan Forejt končí - zapečetěná kancelář - ukazují na to, že se takzvaně mohlo něco najít. Forejt měl na starosti například rozpočty hradních recepcí a objednávání služeb pro ně, pořizování darů pro prezidentovy hosty.

Kancléř Mynář už před dvěma lety poslal vnitřní auditory do Forejtem řízeného oddělení - tedy hradního protokolu - ale kontrola nic závadného nenašla.

Seznam se pokusil kontaktovat Jindřicha Forejta i Vratislava Mynáře, oba zatím mlčí, telefon nezvedají a nereagují ani na SMS. Hrad zatím žádné prohlášení ke konci Forejtovy kariéry nevydal.

Pusťte si video: Jak se prezident Zeman pustil do amerického velvyslance:

Reklama

Doporučované