Hlavní obsah

Zaplaťte za Donalda Trumpa. New York chce stamiliony za ochranu Trump Tower

New York chce od Kongresu peníze za ochranu Trump Tower.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Donald Trump od inaugurace pobývá v Bílém domě. New York ale musí platit každý den 3,7 milionu korun za ochranu jeho ženy Melanie a syna Barrona, kteří žijí v Trump Tower.

Článek

New York vystavil účty za Donalda Trumpa. Od zvolení do inaugurace zaplatil za policejní ochranu v jeho soukromém sídle Trump Tower 24 milionů dolarů (617 milionů korun). Bezpečnost nového prezidenta tak v jeho newyorském mrakodrapu vyšla každý den na 308 tisíc dolarů (7,9 milionu korun), napsala agentura Reuters.

Starosta New Yorku Bill de Blasio proto žádá Kongres o proplacení částky. De Blasio už v prosinci naléhal na centrální vládu, aby uhradila budoucí náklady na zabezpečení frekventovaného místa. Trump Tower stojí na Páté Avenue v blízkosti hojně navštěvovaného Central Parku.

„Žádáme plnou federální náhradu za veškeré náklady vzniklé v souvislosti se zajištěním bezpečnosti prezidenta Trumpa a jeho rodiny v Trump Tower,” uvedla mluvčí newyorského starosty Freddi Goldsteinová.

Jak podává ruku Donald Trump? Podívejte se:

Trump skrze podání ruky vyjadřuje dominanci.

Účty rostou kvůli Melanii

Podle newyorského policejního komisaře Jamese O`Neilla musí místní policie nyní zvládat dvojí roli - chránit první rodinu a zároveň sloužit a ochraňovat obyvatele města.

Mimo policie žádá proplacení účtu i hasičský sbor, který vydal za požární ochranu Trump Tower od volebního vítězství 8. listopadu do inaugurace 20. ledna 1,7 milionu dolarů (44 milionů korun). Každý rok bude zabezpečení mrakodrapu stát 4,5 milionu dolarů (116 milionů korun).

Ačkoliv Donald Trump pobývá od inaugurace v Bílém domě, platí New York za bezpečnostní opatření každý den až 145 tisíc dolarů (3,7 milionu korun). V Trump Tower totiž žije první dáma Melania se synem Barronem. Pokud Trump do New Yorku zavítá, zvýší se náklady na 308 tisíc dolarů (7,9 milionu korun) denně.

30 dní s Donaldem Trumpem: Našli jsme, v čem je dobrý prezident.Video: Martin Jonáš

Reklama

Související témata:

Doporučované