Hlavní obsah

Zase už jen s občankou nebo pasem. Češi mohou do Chorvatska bez testu

Foto: Profimedia.cz

Pláž v chorvatském Dubrovniku (ilustrační foto).

Reklama

aktualizováno •

Češi můžou do Chorvatska nově cestovat tak, jako byli zvyklí před pandemií. Na cestu k moři jim od půlnoci ze čtvrtka na pátek stačí už jen občanský průkaz nebo cestovní pas, zjistily Seznam Zprávy.

Článek

Od páteční půlnoci je Česko na seznamu Evropského střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) označeno jako zelená země, což znamená velké usnadnění podmínek cestování.

„Znamená to, že Češi mohou do Chorvatska vstupovat bez potvrzení o testu nebo potvrzení o očkování nebo potvrzení o překonání nemoci. Pouze s občanským průkazem nebo pasem,“ napsala Seznam Zprávám Natali Munitićová z Chorvatského turistického sdružení. Informaci potvrdilo redakci i chorvatské ministerstvo zahraničních věcí.

Turistům se stále doporučuje vyplňovat formulář EnterCroatia kvůli snadnějšímu a rychlejšímu odbavení na hranicích. Chorvatské ministerstvo zahraničí také v podmínkách příjezdu ze „zelených zemí“ uvádí, že lidé při vstupu do země nesmí mít příznaky nemoci covid-19 nebo nedávný kontakt s nakaženým člověkem.

Dosud bylo pro cestu do Chorvatska potřeba potvrzení o očkování nebo o negativním výsledku testu na koronavirus. V případě vakcíny se ale lišily lhůty v závislosti na očkovací látce.

Reklama

Související témata:

Doporučované