Hlavní obsah

Zasedací pořádek. Piráti nechtějí sedět tam, co měl být Okamura a jeho poslanci

Grémium Sněmovny bude odpoledne řešit spor SPD a Pirátů o zasedací pořádek. Pirátům se nelíbí, že byli v novém návrhu organizačního odboru dolní komory odsunuti do pravého rohu jednacího sálu, kde měli původně být poslanci SPD Tomia Okamury.

Reklama

Článek

Znamenalo by to pro Piráty méně výhodnou pozici při jednání Sněmovny. Místopředseda Sněmovny a Pirátů Vojtěch Pikal chápe, že se místa nelíbí ani SPD, řekl ČTK. Piráti ale s poukazem na volební výsledky trvají na původním návrhu, podle kterého by místo v rohu náleželo Okamurovu hnutí.

O sporu bude vedení Sněmovny jednat během plánované přestávky schůze pléna, která bude vyhlášena kvůli stanovení harmonogramu projednávání státního rozpočtu na příští rok.

Podle předsedy KSČM a místopředsedy dolní komory Vojtěcha Filipa hrozí, že poslanci budou poprvé od vzniku Sněmovny hlasovat o zasedacím pořádku silově tak, že budou rozhodovat o dvou návrzích. Podle Pikala by Piráti chtěli jednat o změnách návrhu a případně tento bod, který patří tradičně na jednání druhé schůze Sněmovny, přerušit do vyřešení sporu mimo sál.

Jak to chodí, když se do Sněmovny dostane moc nováčků:

Nováčci ve Sněmovně.Video: Ryšavá

Spor plyne mimo jiné z faktu, že voliči tentokrát vyslali do Sněmovny hned devět uskupení. Pikal uvedl, že Demokratický blok ODS, TOP 09, KDU-ČSL a STAN chce místa vedle sebe v pravém křídle sálu. Vítězi voleb, hnutí ANO, má připadnout větší část centrálního dílu sálu naproti řečništi a levý roh. Ve zbytku levého křídla zasednou zástupci ČSSD a KSČM.

Místa mezi Demokratickým blokem a ANO mají obsadit Piráti a SPD, kteří mají shodně 22 poslanců. Místo v pravém rohu je podle Pikala nevýhodné vzhledem k tomu, že vpředu blízko jednacího pultu je pozice pouze pro dva poslance. Další dva pak budou muset sedět mimo blok určený pro danou stranu. Piráti chtějí výhodnější místa s poukazem na to, že ve volbách dopadli procentuálně lépe než SPD.

Reklama

Doporučované