Hlavní obsah

„Zašlete nám stolici.” Nový plán ministerstva pro boj s rakovinou

Foto: Pixabay

Sada na vyšetření přijde do schránky. V první fázi ministerstvo osloví 10 tisíc lidí.

Reklama

Vyšetřete se sami v pohodlí domova. Sadu od nás doručíme Českou poštou, vzkazuje ministerstvo zdravotnictví. Chce tak zlepšit prevenci rakoviny tlustého střeva a konečníku.

Článek

Unikátní projekt spouští resort ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) společně s Národním screeningovým centrem Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) a Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. Podporu má i z Evropské unie.

Ministerstvo rozesílá pilotní balíčky se samoodběrovou sadou na vyšetření rakoviny tlustého střeva a konečníku od tohoto týdne.

Takzvaný kolorektální karcinom patří podle ministerstva mezi nejčastější zhoubné nádory. Ročně je v Česku diagnostikováno asi 7 500 nových onemocnění a téměř 3 500 pacientů na něj každý rok umírá.

Jde přitom o onemocnění, které je na začátku zcela bez příznaků, a proto je často objeveno příliš pozdě. Díky včasnému nálezu je ale často možné zabránit vzniku pokročilé rakoviny.

Tomu by mělo napomoci i samoodběrové vyšetření jako nová možnost pro ty, kteří opakovaně nereagují na pozvánky a screeningu se neúčastní. Pilotní projekt osloví do března ve třech vlnách celkem 10 000 pojištěnců VZP formou balíčku, jehož součástí je samoodběrová sada na odběr zcela zdarma a v klidu domova.

Foto: MZČR

Samovyšetřovací sada, formuláře a návod. To vše lidem přijde do schránky.

„Pokud by se díky samoodběrovému vyšetření, které nyní testujeme, podařilo zachránit byť jen jeden lidský život, byl by to významný úspěch,“ zdůraznil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Návod a obálka

Cílem pilotního projektu je podle něj zvýšit počet vyšetřených mužů a žen ve věku od 50 do 70 let.

„Podle návodu, který je přiložen v poštovní zásilce, odebere pojištěnec vzorek stolice a zašle ho v přiložené návratové obálce spolu s podepsanými dokumenty bezplatně do specializované laboratoře, která vzorek vyhodnotí a přibližně do jednoho měsíce zašle zpět výsledek vyšetření společně s dopisem, který obsahuje další pokyny,“ vysvětlil vedoucí Národního screeningového centra Karel Hejduk.

Pokud je výsledek příznivý, pojištěnec by měl přesto dál pravidelně podstupovat screening u svého praktického lékaře či gynekologa a dávat stále pozor na možné příznaky kolorektálního karcinomu.

„Pokud je zjištěna přítomnost krve v odebraném vzorku stolice, neznamená to, že pojištěnec rakovinu má nebo ji dostane. Tento výsledek však upozorňuje na její možné riziko a pojištěnec je poté vyzván k návštěvě svého praktického lékaře, který mu vysvětlí další postup,“ dodal k věci Ondřej Májek, vědecký vedoucí Národního screeningového centra.

Dvě miliardy

„Čím dříve se podaří nemoc odhalit, tím větší je šance na vyléčení. Absolvování screeningu mimo jiné také šetří peníze z veřejného zdravotního pojištění, které by při pozdějším odhalení diagnózy pojišťovna vynakládala na nákladnou léčbu pacienta. Jen v roce 2018 se léčilo s diagnózou karcinomu střeva 44 tisíc klientů VZP, která za jejich léčbu zaplatila přes dvě miliardy korun,“ uvedl David Šmehlík, náměstek ředitele pojišťovny.

Pokud by se screeningu chtěl účastnit kdokoliv, kdo zásilku neobdrží, může se podle odborníků obrátit na svého praktického lékaře nebo v případně žen gynekologa.

„Každé další projekty, které se v rámci screeningu dělají, jsou důležité, protože účast na preventivních vyšetřeních stále není dostatečná, i když se v současné době nepatrně zvyšuje. Stále však hledáme nové cesty a alternativy, jak tuto účast zvýšit,” dodal k současné situaci praktický lékař Norbert Král.

Pětina pozvaných přijde

V Česku od roku 2000 funguje Národní program screeningu kolorektálního karcinomu pro osoby starší 50 let. V současnosti se při screeningu využívá test na okultní krvácení do stolice, který detekuje i malé množství krve ve stolici.

U lidí, kteří se této prevence neúčastní, probíhá adresné zvaní.

„Adresné zvaní do screeningu bylo zahájeno v lednu 2014 a realizují ho všechny zdravotní pojišťovny. Na první pozvánku reaguje více než pětina pozvaných, ale s opakovaným zvaním účast klesá,“ dodal Karel Hejduk.

Přesný návod na odběr stolice zveřejnilo ministerstvo na svých webových stránkách, více informací nabízí i ÚZIS.

Reklama

Doporučované