Hlavní obsah

Zastávka Wu-chan. WHO vyrazí do Číny zkoumat původ koronaviru

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyšle příští měsíc do Číny mezinárodní tým odborníků, kteří budou mít za úkol zjistit původ koronaviru. Informovala o tom BBC.

Článek

Koronavirus se po celém světě prokázal u více než 73,6 milionu lidí. Zatímco vědci pracují na vývoji vakcíny, evropské státy se připravují na očkování, jedna otázka stále zůstává nezodpovězena – odkud virus pochází. Světová zdravotnická organizace však doufá, že se o tom v nejbližší době dozví celý svět.

Tým 10 mezinárodních vědců vyrazí příští měsíc do čínského města Wu-chan, aby prozkoumal původ nemoci covid-19, uvedla Světová zdravotnická organizace. Podle BBC Peking dlouho váhal, zda souhlasit s nezávislým vyšetřováním od WHO, nakonec se ale po několika měsících vyjednávání rozhodlo, že poskytne odborníkům přístup do města.

Předpokládá se totiž, že virus, který byl poprvé pozorován na konci loňského roku, pochází z městského wuchanského tržiště. U odborné veřejnosti převládá názor, že původním nositelem viru byl netopýr, některé výzkumy dokonce naznačují, že virus v netopýrech mohl cirkulovat po celá desetiletí, píše BBC. Ze kterého zvířete se ale koronavirus přenesl na člověka, zatím není jasné.

Biolog z německého Institutu Roberta Kocha Fabian Leendertz, jenž je součástí týmu, který pojede do Wu-chanu, pro agenturu AP uvedl, že cílem WHO není najít viníka, ale zjistit, jak se koronavirus přenesl na člověka, a zabránit vzniku nových ohnisek a dalšímu šíření nákazy. „Jde o pokus pochopit, co se stalo, a na základě zjištění se pokusit snížit riziko nákazy v budoucnu,“ uvedl Leendertz.

Podle mluvčího WHO Hedinna Halldorssona by k zahájení mise, která bude trvat čtyři nebo pět týdnů, mohlo dojít již v lednu. Členové vědeckého týmu pochází z deseti různých zemí – Dánska, Británie, Nizozemska, Austrálie, Ruska, Vietnamu, Německa, USA, Kataru a Japonska – a každý z nich má jiné zaměření.

Americký prezident Donald Trump opakovaně obvinil Čínu, že tají informace o koronaviru, a Světovou zdravotnickou organizaci, že se příliš poddává vůli Pekingu. Jak uvádí BBC, některé zprávy v čínských médiích naznačují, že koronavirus mohl vzniknout i mimo Čínu. Analytici však tvrdí, že podobné zprávy nejsou opodstatněné a kampaň odráží strach vedení Pekingu o poškození mezinárodní pověsti země.

Podle BBC nejde o první pokus Světové zdravotnické organizace obdržet přístup do Wu-chanu. Již dříve novináři agentury AP odhalili přepisy videohovorů úředníků WHO, kteří si v lednu stěžovali, že od čínských úřadů neobdrželi správná data, která potřebovali. Dvoučlenný tým WHO, který letos v létě navštívil Čínu, měl tehdy potíže vyjednat přístup do Wu-chanu.

Reklama

Doporučované