Hlavní obsah

Zastavme fabriky a zavřeme na Velikonoce republiku, navrhuje Středula

Foto: vlada.cz

Odborový předák Josef Středula.

Reklama

Odborový předák Josef Středula navrhl, aby se život v Česku přes Velikonoce úplně zastavil. Týdenní sváteční lockdown by podle něj mohl pomoci zpomalit epidemii. Vláda jeho návrh dnes projedná.

Článek

Odborářský šéf Josef Středula přišel na dnešní zasedání tripartity s odvážným návrhem: chce po vládě, aby o Velikonocích vyhlásila takzvaný lockdown, který by měl pomoci zpomalit epidemii. Ministři jeho návrh chtějí nejprve prodiskutovat s odborníky.

Uzavření republiky v období kolem velikonočních svátků by podle Středuly mohlo pomoci také státní pokladně. „Za náklady tří dnů můžeme mít sedmidenní lockdown. Když přidáme další dva dny, dostaneme se na deset dnů. Myslím, že pro epidemiology je to velký sen, aby takto mohli přerušit komunitní šíření. Je pro nás neakceptovatelné, když z deseti přijímaných pacientů na JIP devět umírá,“ uvedl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů.

Odbory podle něj současnou situaci považují za neuvěřitelný chaos, kde se mnoho opatření vydává ad hoc, a systému tak hrozí kolaps.

Komunitní šíření koronaviru podle Středuly souvisí s cestami do práce a pobytem v zaměstnání. Citoval informaci jednoho zaměstnance ze zatíženého regionu. „Netestují nás, nikdo neřeší lidi pracující ve fabrikách. Měly by být častější zdravotní přestávky. Dostávají tři textilní roušky, přes které je vidět, v šatnách je hlava na hlavě,“ citoval Středula.

Ministři za ČSSD možný velikonoční lockdown spíše podporují. „Měli bychom projednat všechna opatření, která povedou k omezení kontaktů. Čekám, jak se dnes vyjádří Ministerstvo zdravotnictví. Epidemická situace je vážná, to slýcháme už rok, nicméně tento týden jsme skutečně na hraně kapacit všech nemocnic,“ uvedla ministryně práce Jana Maláčová.

Návrh by podpořil i ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Lockdown tak, jak ho navrhuje Josef Středula, by zcela jistě pomohl přetíženým nemocnicím. Ruku v ruce s tím musí jít masivní testování i za pomoci volně dostupných testů pro samotestování,“ napsal na Twitteru.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) se k nápadu nechtěl vyjadřovat a hodnotit ho. „To je věc pro Ministerstvo zdravotnictví a epidemiology, mně nepřísluší to komentovat. Musí se to odůvodnit a udělat k tomu odborná diskuze,“ uvedl Havlíček.

Odboráři i zástupci zaměstnavatelů se však na tiskové konferenci po jednání tripartity shodli na tom, že s nimi vláda diskuzi příliš nevede. Premiér Andrej Babiš (ANO) podle nich ministrům dokonce i zakázal, aby tripartitu informovali o tom, na co se její členové ptají.

„Požádali jsme o zařazení bodu o epidemii, abychom dostali informace o opatřeních, co bude doporučeno firmám v oblasti testování či ohledně distribuce očkovacích látek. Ale to jsme bohužel nedostali. Předseda vlády nedovolil ani členům vlády, aby na to reagovali,“ uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

„My ale nechodíme na tripartitu, jen abychom staticky seděli a poslouchali. Chceme znát konkrétní návrhy. Chceme znát konkrétní opatření. S odbory například nikdo neprojednával otázku testování. Dnes jsme prosazovali, aby se rozvíjela možnost samotestování. Žádná reakce. Ptali jsme se, jak to bude s firmami. Žádná reakce. Zastupujeme zaměstnance a zaměstnavatele a já jim dnes sdělím, že vláda neřekla vůbec nic. To jim určitě udělá velkou radost,“ doplnil ho Středula.

Podle ministra Havlíčka to tak není. „Kdykoliv se vyjádříme k nějakému návrhu, během několika hodin o tom ví každý. Řekli jsme proto, o čem budeme diskutovat, ale nemohli jsme definitivně potvrdit, co bude finálně schváleno, protože o tom teprve bude jednat vláda,“ vysvětlil vicepremiér.

O lockdownu a možných dalších opatřeních bude jednat vláda dnes v podvečer. Ministerstvo zdravotnictví také upřesní, kde všude budou od úterý povinné respirátory.

Reklama

Doporučované