Hlavní obsah

Březnový návrat dětí do škol je nereálný, říkají zástupci škol i odborníci

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Epidemická situace v Česku je špatná a navíc není jasné, jak vláda nakonec vyřeší tendr na dodavatele testů pro školáky. Zástupci škol proto nyní neočekávají, že by se děti skutečně vrátily do škol již v březnu.

Článek

Šéfka Asociace ředitelů gymnázií a ředitelka pražského Gymnázia Nad Štolou Renata Schejbalová uvedla, že nepovažuje návrat studentů v březnu za reálný z několika důvodů. Podle ní potřebují ředitelé alespoň týden času na přípravu. Musí se seznámit s manuálem, informovat žáky a učitele, organizačně vše zařídit.

„Domnívám se, že nástup žáků do školy 1. března je již nereálný. I s ohledem na zvyšující se počet případů nemoci, nevyřešeného tendru a podobně. Školy dosud nemají žádné informace, jak by mělo testování probíhat,“ sdělila Schejbalová Seznam Zprávám.

Rovněž virolog a ředitel Biologického centra Akademie věd Libor Grubhoffer v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že nepovažuje návrat dětí do škol v březnu za dobrý nápad.

„Podle mého názoru je velmi nereálný. Myslím, že situace je tak vážná, že není vůbec rozumné o tom uvažovat. I kdyby testy nakonec dopadly. Je třeba, aby ministerstva školství a zdravotnictví pracovala a připravila možnost návratu do škol, ne že to hodí za hlavu,“ dodal Grubhoffer.

Podle šéfa Asociace ředitelů základních škol Michala Černého se uvažovalo o návratu deváťáků v polovině března. Teď podle něj záleží, jak dopadne tendr na testy. Doufá, že se situace do poloviny března zlepší a deváťáci do lavic nastoupí. Současně ale připouští, že aktuální epidemická situace je špatná a nemá teď cenu tlačit na návrat dětí do škol.

„Nebudeme za této situace křičet, dejte děti do škol, když se čísla zhoršují. Mám signály od mnohých kolegů, že opatrnost je skutečně namístě,“ upozornil Černý.

Dodržení termínu 1. března pro návrat části žáků do škol je nepravděpodobné rovněž podle předsedy Unie školských asociací CZESHA Jiřího Zajíčka. Záležet podle něj bude nejen na tom, jak dnes vláda vyřeší sporné výběrové řízení na dodavatele testů pro školy, ale i na rychlosti distribuce testů do škol. „Pokud by se do Česka dostaly v neděli 28. února, musel by se návrat žáků posunout zřejmě aspoň o pár dnů,“ řekl dnes Zajíček ČTK.

Seznam Zprávy oslovily také ministra školství Roberta Plagu (za ANO), zda považuje za vhodné, aby se děti do škol v březnu vrátily. K tématu se ale Plaga nechce před zasedáním vlády vyjadřovat. Komentář prý poskytne až po jednání dnes odpoledne.

Také premiér Andrej Babiš (ANO) o víkendu v rozhovoru pro Seznam Zprávy prohlásil: „Pokud je tam kritérium čas, tak nikde není napsáno, že skutečně třetího března se děti vrací do škol. To prostě bude záviset na epidemické situaci. Takže argument, že musíme rychle vše udělat, tak na to nemůžu přistoupit, protože celá soutěž na antigenní testy byla velice podivná. Budu chtít, aby se to zrušilo a nakoupil to Pavel Švagr, šéf státních rezerv.“

Pandemie koronaviru zasáhla české školství obzvláště tvrdě. České děti jsou podle zjištění Seznam Zpráv v porovnání se zbytkem Evropy doma nejdéle.

Reklama

Doporučované