Hlavní obsah

Babiš: Chci zrušit tendr na testy pro děti. Od března do škol nejspíš nepůjdou

Foto: vláda.cz

Premiér Andrej Babiš nevěří, že se budou žáci vracet do škol od března.

Reklama

Premiér Andrej Babiš v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že chce zrušit tendr na antigenní testy pro školáky. Podle něj by antigenní testy měly nakoupit státní hmotné rezervy.

Článek

- Text jsme v 15:40 rozšířili o reakci vicepremiéra Hamáčka na Babišovu kritiku

Seznam Zprávy v uplynulých dnech zjistily, že výherce tendru na dodání 3,6 milionu antigenních testů pro testování dětí nesplňoval podmínky podle zadávací dokumentace.

Ministerstvo vnitra požadovalo dodávku minimálně 914 680 kusů testovacích sad, a to nejpozději do 25. února, to ale vítěz tendru - firma Tardigrad International Consulting - nezaručil. Ministerstvo v pátek oznámilo, že prvních 800 000 testů do Česka dorazí 28. února.

Premiér už dříve Seznam Zprávám řekl, že chce po ministrovi vnitra Janu Hamáčkovi vysvětlení, jak byl výherce vybrán. Nyní v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že chce zakázku zrušit.

„Chci, aby ta soutěž byla okamžitě zrušena. Chci, aby antigenní testy nakupovaly státní hmotné rezervy,“ řekl Seznam Zprávám v rozhovoru premiér.

Podle něj je výherce tendru netransparentní společnost a celá soutěž na něj působí podivně. „Vyhrála to tato netransparentní firma, která nemá výkazy a je podivná a nemá žádnou minulost - a i přesto soutěž vyhrála? Je to podivné, navíc Chironax by testy dodal o 40 milionů levněji,“ doplnil.

Ministr vnitra krátce po publikování rozhovoru s premiérem na Seznam Zprávách zareagoval na Babišovy výhrady na Twitteru. Napsal, že nechápe, proč Babiš bojuje za firmu, která se zakázku od pondělí snažila i jeho jménem nestandardně získat.

Už v pátek jste pro Seznam Zprávy řekl, že budete po ministrovi Janu Hamáčkovi žádat vysvětlení, proč tendr vyhrála firma, která nesplnila podmínky. Jaký je ve věci nyní posun?

O soutěž jsem se začal intenzivně zajímat a je tam tolik nejasných a kontroverzních věcí, že chci, aby ta soutěž byla okamžitě zrušena. Chci, aby antigenní testy nakupovaly státní hmotné rezervy, protože se mi to vůbec nelíbí a v pondělí s tím půjdu na vládu. Dále budu chtít po Ministerstvu vnitra vysvětlení, proč byla celá zakázka takto zorganizovaná.

Jde ale soutěž vůbec zrušit, když v pátek ministr vnitra Jan Hamáček už s firmou Tardigrad International Consulting kontrakt podepsal?

Já si myslím, že pan ministr by to měl zrušit. Předpokládám, že tam má nějaké pojistky a prostě to půjde. Protože si musíme uvědomit, že se jedná o čínského výrobce, jehož výrobek nabízejí státu přeprodat tři firmy. A vyhrála to tato netransparentní firma, která nemá výkazy a je podivná a nemá žádnou minulost, a i přesto soutěž vyhrála. Je to podivné, navíc Chironax by testy dodal o 40 milionů levněji. Myslím, že je to dost peněz. Vláda to projedná, ale za mě budu chtít, aby se to zrušilo.

Ministerstvo vnitra argumentovalo, že firma Chironax je riziková z hlediska ekonomických veřejně dostupných dat a v minulosti tuto firmu kontrola nařízená exministrem Adamem Vojtěchem spojovala s obchody obviněného lobbisty Tomáše Horáčka…

No ale takhle se dá ukazovat i na firmu Avenier, za kterou byl v minulosti údajně Marek Šnajdr a teď je tam jiný majitel. Takže pokud si člověk dobře ošetří kontrakt a nehrozí riziko, že ten dodavatel dodá špatné zboží a navíc tím státu ušetří peníze, tak nevím, kde by finanční riziko v tomto případě vůbec nastalo.

Podle informací Seznam Zpráv se Ministerstvo vnitra ve výběru odvolává na varování od BIS.

Jaký je ale argument pro to, že vyhrála firma, která je netransparentní? Chironax navíc dodává do státních hmotných rezerv. Takže ty od ní nakupují a argumentují snad tajnou zprávou?

Pokud by se ale tendr zrušil, narušilo by to harmonogram návratu dětí do škol.

Pokud je tam kritérium čas, tak nikde není napsáno, že skutečně třetího března se děti vrací do škol. To prostě bude záviset na epidemické situaci. Takže argument, že musíme rychle vše udělat, tak na to nemůžu přistoupit, protože celá soutěž na antigenní testy byla velice podivná. Budu chtít, aby se to zrušilo a nakoupil to Pavel Švagr, šéf státních rezerv.

Návrat dětí do škol byla ale podmínka krajských hejtmanů, aby vládu požádali o nouzový stav. Tím byste podmínky porušili.

Musíme se ale koukat na současnou epidemickou situaci. Pokud budeme mít 20 tisíc nakažených na konci února a kapacity nemocnic budou plné, tak pro návrat všech dětí do škol osobně nejsem. Máme vracet maturanty a poslední ročníky, tak jejich návrat můžeme například řešit tak, že by se testovali PCR testy, jejichž kapacita je dostatečná. Ale o tom musíme jednat.

Reklama

Doporučované