Hlavní obsah

Zástupce Bílého domu pozval Putina do Washingtonu a potvrdil pařížské setkání v listopadu

Video: Šimon Trantina, Reuters

 

Reklama

Bezpečnostní poradce prezidenta Donada Trumpa John Bolton předal během uplynulé dvoudenní návštěvy v Moskvě Vladimiru Putinovi pozvání do Washingtonu. Zároveň potvrdil, že se oba prezidenti osobně setkají 11. listopadu v Paříži při příležitosti oslav sta let od konce první světové války.

Článek

Zprávu o pozvání Putina na návštěvu Bílého domu Bolton přednesl na páteční tiskové konferenci v Tbilisi. Prý s ruským prezidentem hovořil i o společném zájmu uskutečnit po Helsinkách 2018 druhý rusko-americký summit od začátku Trumpova funkčního období, konkrétně však zatím plánován není.

Zda Vladimir Putin pozvání přijal, či kdy by se mělo washingtonské setkání uskutečnit, americký expert na státní bezpečnost neprozradil. Potvrzeno však bylo setkání hlav obou států, které proběhne 11. listopadu v Paříži. Putin již před jeho oznámením řekl, že doufá, že se zde s Trumpem setká a bude s ním moci prodiskutovat problematické téma posledních dnů, návrh posílení amerického jaderného raketového arzenálu na území Evropy.

Bolton novinářům v Tbilisi také sdělil, že americká vláda zvažuje uvalení dalších sankcí na Ruskou federaci v návaznosti na skandál kolem otravy bývalého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery na území Velké Británie, kterou měli spáchat ruští agenti. Tématem diskuzí s Vladimirem Putinem bylo prý také ruské vměšování se do amerických, zejména prezidentských voleb.

„Diskutovali jsme o z naší strany pokračujícím znepokojení z ovlivnění našich voleb Ruskem. Považujeme jej za ohrožení pro úroveň rusko-amerických vztahů,” pověděl Bolton novinářům v Tbilisi, kde zakončil svou cestu přes Rusko a kavkazský region.

Reklama

Související témata:

Doporučované