Hlavní obsah

Zastupitelé Havlíčkova Brodu podpořili záměr darovat kraji pozemek na stavbu hospice

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Zastupitelé Havlíčkova Brodu dnes na mimořádném zasedání podpořili záměr darovat Kraji Vysočina pozemek na stavbu prvního kamenného hospice na Vysočině. Zastupitelé řešili hlavně podmínky, za kterých by se dar uskutečnil.

Článek

Zastupitelé budou o záměru definitivně jednat 11. listopadu. „Podmínkou bude, že pozemek budeme věnovat právě za účelem výstavby hospice, aby toto bylo ve smlouvě uvedené. Pak jsme si říkali, že tam maximálně dáme nějaký limit třeba deseti let, v případě, že by ta stavba nebyla realizovaná, aby nám ten pozemek vrátili,“ řekl starosta Havlíčkova Brodu Jan Tecl (ODS).

O stavbu hospice na Vysočině usiloval od roku 2015 Spolek pro lůžkový hospic Mezi stromy. V Havlíčkově Brodě dostal od města pozemek a dohodl příspěvek na stavbu od kraje, ministerstvo zdravotnictví mu ale nedalo dotaci. Spolek pozemek městu vrátil.

S ministerstvem pak o hospici jednali zástupci kraje. „Ministerstvo řeklo, že by pro ně důvěryhodným partnerem byl Kraj Vysočina. Takže jsme se dohodli, že jsme ochotní tu investici převzít,“ uvedl už dřív hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek. (ODS). Město zveřejnilo záměr darovat pozemek namísto spolku kraji.

Podle předběžných jednání by kraj mohl od ministerstva dostat na hospic nejméně 47 milionů korun. Náklady na stavbu jsou podle aktuálních propočtů 136 milionů korun. Hospic by měl mít 20 lůžek a stát má na pozemku u havlíčkobrodské nemocnice.

Reklama

Související témata:

Doporučované