Hlavní obsah

Zatčená náměstkyně poprvé promluvila z vazby. S Peltou se bavili, machinace popírá

Aktérka kauzy Pelta Simona Kratochvílová: Rozdělování dotací jsem jako náměstkyně ministryně neovlivnila.Video: Nohl Radek

 

Reklama

Až do velkého zásahu proti vlivným sportovním bossům byla Simona Kratochvílová veřejnosti spíše neznámou náměstkyní na Ministerstvu školství.

Článek

Její role se obrátila, když se spolu s šéfem fotbalového svazu Miroslavem Peltou stali v kauze rozdělování sportovních dotací dvěma hlavními obviněnými. Vedle nich byl obviněn také bývalý ředitel odboru na Ministerstvu školství Zdeněk Bříza.

Simona Kratochvílová však stejně jako Pelta skončila ve vazbě a nyní se, téměř dva týdny po razii, prostřednictvím svého obhájce pro Seznam Zprávy poprvé ke kauze vyjádřila.

Video: Pelta je obchodník s deštěm, popisuje šéf sportu Jansta:

Mezitím byl z policejních dokumentů popsán příběh, jak se dvojice Pelta – Kratochvílová domlouvala na rozdělování milionových dotací z Ministerstva školství podle toho, kdo byl Peltovým přítelem anebo měl politický vliv.

A i když média podle dokumentů policie popisují detaily účelového směrování dotací, Simona Kratochvílová ve svém prvním vyjádření pro veřejnost trvá na tom, že se cítí nevinná a žádný trestný čin nespáchala.

„Na žádném nekalém ovlivňování rozdělování dotací se nepodílela, svoji funkci vykonávala v souladu se všemi všeobecně závaznými právními předpisy,“ zprostředkoval Seznam.cz její postoj advokát Petr Schopf.

Policejní odposlechy přitom zaznamenaly také debatu Kratochvílové s Peltou. Při ní se ještě před jednáním komise, která o dotacích rozhodovala, domlouvali, kdo peníze dostane. A kdo je naopak nedostane. Zmanipulována byla podle policie zhruba polovina z padesáti projektů.

Kratochvílová přes svého obhájce uvedla, že jako náměstkyně ministryně se musela bavit s řadou sportovních funkcionářů. „Tedy i s panem Peltou, ovšem vylučujeme jakékoliv ovlivňování či tlak,“ řekl Schopf.

Kvůli policejnímu vyšetřování byla Kratochvílová z postu náměstkyně odvolána. Rezignovat se po několika dnech rozhodla také ministryně Kateřina Valachová. Náhradu za ní nyní vedení sociální demokracie hledá.

Reklama

Doporučované