Hlavní obsah

Zatýkání kvůli berlínskému atentátu, tuniská policie zadržela tři muže, údajně i synovce teroristy Amriho

Cesta Anise Amriho do Itálie.

 

Reklama

Společně s dalšími dvěma podezřelými byl zadržen v Tunisku synovec Anise Amriho. Jak údajně přiznal, s teroristou byl ve spojení přes kódovanou mobilní aplikaci, aby se vyhnul sledování tajnými službami.

Článek

Synovec Anise Amriho, který v pondělí najel s nákladním automobilem v Berlíně do lidí na vánočním trhu, byl zadržen společně s dalšími dvěma muži v souvislosti s teroristickým útokem.

„Teroristická buňka se skládá ze tří lidí ve věku 18 až 27 let,“ napsalo na svých stránkách tuniské ministerstvo vnitra. Podezřelé policie vytipovala na základě projevů Amriho synovce na sociálních sítích, kde vyjadřoval podporu strýcově útoku v Berlíně a prezentoval se i fotografiemi zbraní. Zadržela je v pátek. Mladý muž při výslechu podle tuniských úřadů přiznal obdiv k Islámskému státu.

Ministerstvo na základě výslechu připustilo, že buňka údajně posílala peníze Amrimu do Německa. Komunikovala s ním přes zakódovanou mobilní aplikaci. Snažila se tak vyhnout monitorovacím systémům tajných služeb.

Podezřelí operovali mimo jiné nedaleko tuniské metropole ve městě Fouchana.

Tunisan Anis Amri je pravděpodobným pachatelem pondělního teroristického útoku v Berlíně, který stál život 12 lidí, včetně jedné Češky, a dalších 49 jich zůstalo těžce zraněno. Čtyřiadvacetiletého Amriho zastřelila v pátek ráno v Itálii poblíž Milána policie, když se pokusil uprchnout před rutinní kontrolou.

Reklama

Doporučované