Hlavní obsah

Zatýkání na školství? Ministryně Valachová už třetí den mlčí

Místo Kateřiny Valachové z ČSSD nakonec odpovídal na otázky tajemník resortu Jindřich Fryč.Video: Nela Vejvodová

 

Reklama

Média už třetí den přinášejí čím dál podrobnější informace o policejním podezření, že se na ministerstvu školství manipulovalo s dotacemi pro sport. Pokoušeli jsme se získat aktuální komentář ministryně školství Kateřiny Valachové. Nakonec se to víceméně podařilo.

Článek

Hned první den aféry, kdy si policie kvůli kauze dotací odvedla její náměstkyni Simonu Kratochvílovou, přiznala Kateřina Vlachová politickou odpovědnost. Uvedla, že její úřad bude s policií spolupracovat. Obsáhlejší komentář odmítala s odkazem na nedostatek informací.

Poté se ze zveřejněných informací z policejních dokumentů ukázalo, že v případu jde o stamiliony letos vyplacených dotací, jejich rozdělení bylo podle policejních dokumentů zmanipulováno.

Video a článek: Co je v obvinění Pelty: Ovládl peníze pro sport a pomáhal svým obchodům. Policie má i nahrávky

Nové informace k obvinění Miroslava PeltyVideo: Radek Nohl

Ministryně nezvedala telefony, posílala automatické SMS zprávy, že se ozve později. Pokusy položit jí otázky ke stále vážnějšímu případu jejího resortu selhávaly, přišla pouze výzva, abychom zaslali otázky mailem.

Kateřina Valachová, která se zkraje dubna v propagační kampani pochlubila, kolik peněz na sport rozdělí, se k příběhu nechtěla vyjádřit na kamery, její úřad pouze rozeslal tiskovou zprávu. Po mnoha urgencích nakonec tiskový odbor nabídl redakci Seznam Zprávy státního tajemníka Jindřicha Fryče.

Ten řekl, že Valachové se případ vlastně netýká, protože je Kratochvílová zaměstnána podle zákona o státní službě. A dále, že ministerstvo vyvodí personální důsledky, že z funkce již byl odvolán šéf vysokoškolského sportovního centra Zdeněk Bříza a celou situaci resort pečlivě analyzuje.

Když Seznam informace o komunikaci s ministryní vydal, přišly od Kateřiny Valachové odpovědi na otázky, které si nechala písemně zaslat. V plném znění je zveřejňujeme.

Mailový rozhovor s Kateřinou Valachovou:

Policie uvádí, že teď už bývalá náměstkyně Simona Kratochvílová se společně s Miroslavem Peltou předem dohadovali, kdo dotace na sport dostane a kdo ne.

Souhlasím s tím, že situace je velmi vážná, proto jsem ji komentovala hned první den a ihned nařídila řadu opatření směrem k sekci sportu tak, by bylo zajištěno její základní fungování a nebylo ohroženo sportování dětí a mládeže.

Hlídala jste to, co vaše blízká spolupracovnice na ministerstvu školství dělá?

Každý týden probíhala na poradě vedení pravidelná kontrola služebních úkolů, která je standardní u všech náměstků a dalších vedoucích pracovníků.

Proč jste ještě v této kauze nevystoupila a nevysvětlila případ, který se týká vaší ministryně?

Mohu jen připomenout, že jsem se k celé záležitosti vyjadřovala hned ve středu v přímém přenosu.

Berete to, jak se paní Kratochvílová chovala, za své osobní selhání?

Paní Kratochvílová byla vybraná na základě výběrového řízení dle služebního zákona. Je mi líto, co se aktuálně děje.

Ministerstvo školství na svém webu uvádí, že rozdělování dotací na sport letos doprovázely přísnější a transparentnější podmínky. Co říkáte na to, že se Kratochvílová s Peltou bavili o tom, komu z vlivných lidí peníze dát a kdo nic nedostane?

To je součástí řízení orgánů činných v trestním řízení. Mám informace pouze z médií a nebudu proto spekulovat.

Bylo rozdělování dotací transparentní?

Po celou dobu, co jsem ve funkci, jsem činila systémová opatření pro zajištění transparentního rozdělování dotací. Výsledky interních auditů a kontrol, které jsem za celou dobu roku a tři čtvrtě, co jsem ve funkci, nařizovala, jsem spolu s přijatými opatřeními k nápravě předala Policii ČR. Policie má širší vyšetřovací možnosti.

Reklama

Doporučované