Hlavní obsah

Zavírání klasických vesnických prodejen zrychluje

Uzavřená prodejna v Dolním Dvořišti.

Reklama

S koncem října zanikla prodejna COOP v Dolním Dvořišti, což je nejnovější příklad trendu, kdy v České republice končí prodejny o velikosti do 400 m².

Článek

Společnost AC Nielsen spočítala, že jen v loňském roce takových menších prodejen zaniklo více než 1 082.

Prodejnu v Dolním Dvořišti dlouhodobě dotovala Jednota Kaplice, ale ztráta už byla neudržitelná a ani obec už provozovnu nemohla dále podporovat. Prodejna tak byla uzavřena dřív, než se původně plánovalo.

I tento rok pokračuje postupné snižování počtu venkovských prodejen. AC Nielsen uvádí, že z 1 082 uzavřených maloobchodních prodejen jich je 759 úplně nejmenších obchodů s prodejní plochou do 50 m².

Zániku českých maloobchodních prodejen se dlouhodobě věnuje i Asociace českého tradičního obchodu (AČTO). „Neustále se snažíme apelovat na všechny vlády, aby se tristní situací, kdy obchody na venkově pomalu a jistě zanikají, zabývaly. Předložili jsme komplexní materiál na řešení obchodní obslužnosti venkova, bohužel přístup odpovědných míst je k tomu velice laxní,” uvedl Zdeněk Juračka, předseda AČTO. Podle Juračky by měl stát stanovit priority a rozhodnout, zda je zajištění služeb na venkově potřebné, či nikoliv.

Zhruba 26 procent občanů České republiky žije v obcích do 2 000 obyvatel.

Reklama

Doporučované