Hlavní obsah

Zažíváme typické květnové jaro. Dešti jsme už odvykli, říká meteorolog

Foto: ČTK

Podle předpovědi by v Česku mělo několik dní v kuse pršet. Je to běžné květnové počasí?

Reklama

Dešti a chladnějšímu počasí v květnu jsme podle meteorologa odvykli. Přitom se podle něj jedná o běžné jarní počasí.

Článek

Podle meteorologa a klimatologa Pavla Zahradníčka je současné deštivé počasí naprosto normální a pro přírodu prospěšné.

Už několik dní prší a ještě má pršet, kde se takové počasí vzalo?

Je to standardní jarní počasí, kdy od západu přijde fronta. Není to žádná výjimka a žádný problém. Je to standardní průběh počasí pro střední Evropu, jen jsme tomu trošičku odvykli za těch posledních pět let, kdy jaro bylo většinou suché a srážek tu padalo podstatně méně. Takže jsme se teď jen vrátili k tomu normálnímu typickému jaru, což je dobrá zpráva.

Je tedy normální, že deset dní prší v podstatě v kuse, alespoň podle předpovědi?

Určitě neprší 10 dnů v kuse, zatím prší tři dny a opravdu to období předtím bylo naopak spíše normální či sušší. Záleží na daném místě. Na Moravě, jižních Čechách a východě Čech byl od začátku roku pozorován srážkový deficit, naopak ve zbytku Čech je spíše srážek nadprůměrně. Tohle je taková větší srážková epizoda, kdy prší pár dní vydatněji za sebou.

Minulé roky naopak, jak jste říkal, v tomto období tolik nepršelo, byla to spíše nestandardní situace?

Celé jarní období, tedy duben až červen, bylo minulé roky srážkově podprůměrné. Byl tam opravdu statisticky výrazný trend poklesu srážek v dubnu až červnu. To byl problém pro rozvoj sucha, kdy ta bezsrážková období v minulých letech přišla ještě po suché zimě, takže se to naakumulovalo. Letošní rok je jiný, ale tedy v květnu pršelo i minulý a předminulý rok.

Je to pro přírodu dobrá zpráva, že tolik prší?

Určitě. Půda se doplní vodou do jednoho metru vrstvy a doplní se vodou i vodní toky, takže před létem bude dobrá zásoba pro rostliny. Kdyby bylo horké léto, tak rostliny alespoň budou mít z čeho čerpat. Navíc teď rostliny rostou a potřebují hodně vody a v minulosti jí moc v půdě nebylo.

Dá se tedy říct, že suchá epizoda skončila a nastává ta deštivá?

Z pohledu aktuálního stavu (meteorologického) určitě sucho není. Z pohledu dlouhodobého (klimatologického) jsme stále v sušším období a převládá statisticky ještě deficit srážek. Zda skončila suchá epizoda se říct nedá, ale samozřejmě je tradiční, že se střídá sušší a vlhčí periody, ale sucho posledních pět let způsobil nedostatek srážek jen z padesáti procent. Z druhé půlky za to mohla teplota vzduchu, která vysušovala půdu. I kdyby teď pršelo, ale byly vyšší teploty, bude pořád tendence k suchu. Teprve celkově vlhčí počasí znamená, že nebude sucho. Posledních pět let je opravdu spíše problém teplota vzduchu.

Momentální teploty venku jsou normální?

Ano, je to normální. Teploty odpovídají klimatickému normálu pro tyto dny. Spíše nestandardní byly tropické dny v předešlých dnech, ale dlouhodobě pozorujeme, že nám tyto dny začínají dříve než v minulosti. Konkrétně za 60 let je posun o 18 dnů.

A nakonec, jak je to s povodněmi, když takhle hodně prší?

Nejsem hydrolog, ale je to prostě klasický důsledek toho, že ta půda se nasytí na maximum a voda potom odtéká do řek a zvedá hladiny řek. Je to klasický projev nadměrných srážek, kdy ta půda nepojme už tolik vody. Pokud ale nebude dál pršet, tak už by se to mělo postupně zklidňovat.

Reklama

Doporučované