Hlavní obsah

Záznamy z varšavských sanitek: Pacientka umře, nemocnice nemá kyslík

Foto: Profimedia.cz

Polská sanitka s pacientem s nemocí covid-19.

Reklama

Do polských médií se dostaly další nahrávky komunikace zoufalých posádek sanitek a dispečerů záchranky. Svědčí o vyčerpané kapacitě nemocnic i nedostatku kyslíku pro pacienty s covidem-19.

Článek

„Nikde nejsou místa, nemáme vás kam přesměrovat. Je to pacient v těžkém stavu a nebudete s ním přejíždět, abyste měli úmrtí v sanitce,“ zaznívá v části zaznamenané rádiové komunikace záchranky ve Varšavě. Server soukromé televize TVN24 zveřejňuje záznamy hovorů mezi posádkou sanitky a dispečery už několik týdnů.

První nahrané hovory podaly svědectví o zaplnění nemocnic - sanitky hodiny přejížděly mezi nemocnicemi, které je kvůli vyčerpané kapacitě odmítaly, případně další hodiny stály ve frontě na příjem. A aktuální nahrávky z 1. a 2. listopadu ukazují, jak se situace s výrazně se horšící koronavirovou krizí každý týden dramatizuje.

Bez kyslíku, lůžek i respirátorů

Tentokrát se totiž problémy zdravotnictví týkají přímo pacientů v ohrožení života. Z nervózní a často brutálně upřímné komunikace záchranářů vyplývá, že nemocnice hned v několika případech neměly volné lůžko, respirátor ani zásoby lékařského kyslíku pro oxygenoterapii dušných pacientů. Nové pacienty tak nemocniční lékaři odmítali a dostávali se do konfliktu se záchranáři.

„Poslouchej, tady na Stępińské je problém, já nemám kam posadit pacientku s dušností. Ona by navíc měla být na lůžku. A tady není volné lůžko. A… Není tu dostupný kyslík. Co mám s tou pacientkou dělat? Přece ji neposadím na židli bez kyslíku, protože mi řekli, že ji stejně nepřijmou,“ líčí situaci v jedné z varšavských nemocnic záchranář.

„Musíš to tak udělat. Posadit a je to. (…) Nechat tam pacienta, přinejhorším umře. Asi jsem to řekl špatně, ošklivě. Nejhůř zemře v nemocnici. Rozhodnutí záchranářského koordinátora je takové, že tam pacientka zůstává,“ odpovídá ve vzrušené komunikaci dispečer.

Podle TVN24 stojí za nedostatkem kyslíku pro pacienty s covidem nedostatečná infrastruktura polských nemocnic, které teď při rozvodech z kyslíkových stanic improvizují. Deník Gazeta Prawna ve středu napsal, že vláda uvažuje kvůli nedostatku kyslíku pro lékařské využití o uvolnění předpisů. Znamenalo by to, že by se pro léčbu pacientů směl používat kyslík v tlakových lahvích, který byl určený pro průmyslové využití.

Pacient po mrtvici v pětihodinové frontě

Na další zveřejněné nahrávce dispečer radí záchranáři, aby starší pacientku s demencí a bolestí na hrudi dovedl na nemocniční příjem, vtiskl ji dokumentaci a odjel. „Půldenní přejíždění od jedné nemocnice ke druhé, to je lepší nápad na péči o tu paní. (…) V žádné nemocnici není místo,“ zdůvodňuje dispečer své pokyny pochybující záchranářce.

Komunikace popisuje i dramatický stav, kdy pohotovost vzkázala sanitce s pacientem po mrtvici, aby pět, šest hodin počkala ve frontě. Záchranáři mají už přitom za sebou cestu z více než hodinu jízdy vzdáleného městečka Węgrów na západ od metropole. Dispečer lékaři na pohotovosti říká, že už má frontu 11 nevyřízených telefonátů o pomoc záchranářů.

Po třech týdnech se ve Varšavě spouští polní nemocnice

„A proč nemá nemocnice kyslík?“ ptá se nevěřícně dispečerka na další nahrávce. Posádce sanitky jen vyjmenovává, kterým varšavským nemocnicím už došlo potřebné vybavení či kde jsou dlouhé fronty na příjem pacientů. „Tak nás pošli na Národní. Možná nás tam konečně přijmou,“ žertuje v odpovědi záchranář. Naráží na covidovou polní nemocnici na varšavském Národním stadionu.

Se stavbou špitálu v konferenčních prostorách stadionu se začalo v polovině října. Premiér Mateusz Morawiecki ve čtvrtek odpoledne na stadionu oznámil, že je zdejší provizorní nemocnice připravená přijmout prvního pacienta. Varšavský primátor vzápětí informoval o tom, že s převozem pacientů na stadion pomůžou městské autobusy, které tak ulehčí sanitkám.

Foto: Profimedia.cz

Ve čtvrtek se konalo na Národním stadionu cvičení testující připravenost covidové polní nemocnice.

Polní nemocnice, označená jako „Národní“, je určená pro pacienty ve středně těžkém stavu. Na stadionu je v současnosti 300 lůžek a kapacita se rozšiřuje na 500 a později až na 1200. Problémy jsou ale se zajištěním zdravotnického personálu, kterého je v Polsku dlouhodobý nedostatek. Podobné polní nemocnice mají vzniknout ve všech 16 polských krajích.

Polsko už několik dní v řadě zaznamenává rekordní počet nových případů nákazy koronavirem. Za středu jich bylo přes 27 000. Od soboty budou v zemi platit další omezení - zavřou se například kulturní instituce. Už teď je země podle premiéra Morawieckého krok od úplného lockdownu, který politik nazývá „národní karanténou“.

Reklama

Související témata:

Doporučované