Hlavní obsah

Zazní deepfake královny Alžběty II. TV chce upozornit na falešné zprávy

Foto: Profimedia.cz

Záběr z ukázky z připravovaného falešného videa.

Reklama

Letošní vánoční poselství britské královny Alžběty II. na Kanálu 4 bude mít opět alternativní podobu. Půjde o královnin deepfake, tedy video upravené tak, že říká věty, které přitom nikdy nevyslovila.

Článek

Zatímco královnino tradiční poselství proběhne na kanálech BBC a ITV, její digitálně vytvořená dvojnice se o své „myšlenky“ podělí na nejnovějším kanálu britské veřejnoprávní televize, Kanálu 4.

Ten uvedl, že cílem falešného projevu je varovat před falešnými zprávami, které jsou v dnešním digitálním věku stále častější. Informoval o tom web BBC. Falešný projev Kanál 4 odvysílá 25. prosince v 16:25 našeho času.

Forma videa zvaná deepfake spočívá v úpravě záběrů tak, že propojí mimiku vzoru s obličejem cíle. Ten poté vypadá, že skutečně říká věty, které lze ve videu slyšet. Systém lze použít k vytvoření přesvědčivého, ale zcela fiktivního videoobsahu a často se používá k šíření dezinformací.

„Téměř 70 let k vám o Vánocích tradičně promlouvám, ale na BBC jsem nedokázala vždy mluvit jasně a od srdce,“ začíná projev falešná královna podle ukázky.

V téměř pětiminutovém projevu podle BBC zazní odkazy na řadu kontroverzních témat, včetně rozhodnutí britského prince Harrryho a jeho manželky Meghan Markleové vzdát se role v královské rodině a opustit Spojené království. Falešná královna se podle BBC zmíní také o rozhodnutí prince Andrewa, druhého nejstaršího syna královny, odstoupit z královských povinností, ke kterému došlo poté, co Andrew promluvil o přátelství s odsouzeným finančníkem Jeffreym Epsteinem.

Na konci projevu, který vytvořilo oscarové studio VFX Framestore, se zobrazí zelené pozadí, které studio použilo k výrobě falešného Buckinghamského paláce. Královna nakonec vyzve diváky, aby zvážili, „zda to, co vidíme a slyšíme, je vždy tak, jak se zdá“.

Současná technologie podle webu Vice vytvoření falešného hlasu umožňuje, královnin projev nicméně nadabuje britská herečka Debra Stephensonová. Ta královnin hlas ztvárnila již v rámci satirického loutkového divadla Spitting Image.

Technologie deepfake poprvé vešla do povědomí veřejnosti na začátku roku 2018, píše BBC. Proces se však od té doby stal uživatelsky mnohem přístupnějším. Existuje řada aplikací, jako např. FaceApp, které vyžadují pouze jednu fotografii, aby ve scéně z filmu nahradily tvář herce tváří kohokoliv, koho si uživatel zvolí.

Začátkem letošního roku společnost Microsoft podle BBC představila nástroj, který deepfaky dokáže odhalit. Společnost uvedla, že doufá, že pomůže v boji proti dezinformacím. Odborníci ale varovali, že kvůli rychlému vývoji technologií se aplikace může poměrně rychle stát zastaralou.

Kanál 4 vysílá alternativní vánoční poselství od roku 1993, píše web The Times. Mezi minulými vystupujícími byli bývalý prezident Íránu Mahmoud Ahmadinejad, americký whistleblower Edward Snowden nebo spisovatel a herec Quentin Crisp. „Technologie deepfake je děsivou novou hranicí v boji mezi dezinformacemi a pravdou. Je silnou připomínkou, že již nemůžeme věřit svým vlastním očím,“ uvedl ředitel programů na Channel 4 Ian Katz.

Reklama

Doporučované