Hlavní obsah

Zbrojovka si musí vyřešit dopravu ke stadionu, míní Brno. Co ještě chystá?

Vizualizace vnitřního pohledu, který by se měl naskytnout návštěvníkům nového stadionu na Srbské ulici.

Reklama

Přestavěný fotbalový stadion v Králově Poli patří mezi vize, na kterých se v rámci obměny městské sportovní infrastruktury podílí i magistrát města Brna. Hovořili jsme o tom s Petrem Hladíkem (KDU-ČSL), 1. náměstkem primátorky.

Článek

V Brně se tak dlouho přemítalo, jak oživit tradiční stadion Za Lužánkami, až pomalu začalo ubývat pamětníků, kteří si právě fotbalovou tradici s tímto prostorem spojovali. A navíc se zde stále nepodařilo vyřešit majetkoprávní trable.

„Proto jsme byli rádi, když Zbrojovka Brno, tedy fotbalový klub, přišla s vlastní iniciativou na revitalizaci stadionu na Srbské ulici,“ říká Petr Hladík, první náměstek brněnské primátorky.

Královopolský stadion na Srbské ulici obývá Zbrojovka už zkraje tisíciletí. Na vizualizacích si můžete prohlédnout, jak by si ho představovala v novém hávu.

„Projekt a získání všech povolení, to zůstává v režii Zbrojovky Brno, pokud se jí podaří všechno zabezpečit a vyrovnat se přitom s úkolem, aby se vyřešil asi největší stávající problém tohoto stadionu, a to je problematická dopravní obslužnost, pak město samozřejmě tuto vizi rádo podpoří,“ říká náměstek Hladík.

„Zapotřebí je vyřešit tento projekt i včetně přilehlých veřejných prostranství. Nicméně půdorys stávajícího stadionu je tak velký, že to bezpochyby řešitelné je,“ míní Hladík.

Co se týče dopravní obslužnosti, počítá Václav Bartoněk, majitel Zbrojovky Brno, s vybudováním parkovacího domu a s lepším napojením na městskou hromadnou dopravu.

„Pokud je mi známo, počítá se výhledově se čtyřmi etapami přestavby stadionu. S tím, že by probíhala ve všech těchto etapách za provozu, to znamená, že by se Zbrojovka nemusela ze stadionu odstěhovat. Pokud se, třeba i ve spolupráci s Fotbalovou asociací ČR, podaří získat státní prostředky na tento projekt, jistě by byla možná i forma spolufinancování ze strany města,“ podotýká Petr Hladík.

Foto: Profimedia.cz

Náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL) s Markétou Vaňkovou, brněnskou primátorkou za ODS, na archivním snímku z roku 2018 z ustanovující schůze brněnského zastupitelstva.

Co se týče stadionu Za Lužánkami, kde Zbrojovka Brno tradičně hrávala a získala tu například svůj mistrovský titul v roce 1978, tady hovoří Václav Bartoněk o možnosti vybudovat městský amfiteátr.

„Ano, o téhle variantě řešení jsem slyšel, ale z hlediska města ten prostor pořád nemáme vyřešený. V první řadě z hlediska majetkoprávních vztahů. Každopádně se tam počítá s náplní z oblasti sportu a rekreace,“ vysvětluje Hladík.

Město Brno se zabývá i problematikou výstavby multifunkční haly, ve které by své zápasy ráda hrála také hokejová Kometa. „Intenzivně projektujeme, do konce roku by měla být pohromadě všechna povolení. Počítáme s tím, že vznikne společnost Arena Brno, do níž budou vloženy všechny příslušné pozemky. A tato společnost bude také vlastnit novou halu,“ říká náměstek primátorky.

Ohledně dalšího projektu, atletické haly, je prý třeba ještě získat státní garance a financování. Město plánuje i vznik nového velodromu.

„A v neposlední řadě by Za Lužánkami měl k padesátimetrovému bazénu přibýt i nový pětadvacetimetrový. Až se to podaří, budeme jako jediní v republice naplňovat plnohodnotně parametry požadované Mezinárodní plaveckou federací, která pro vrcholné soutěže požaduje vedle velkého bazénu i pětadvacítku na rozplavání,“ podtrhává Hladík.

Reklama

Související témata:

Doporučované