Hlavní obsah

Zbývá už jen oslava na Karlově mostě, glosoval Vojtěch návrh opozice

Foto: Praha 1

Loňská hostina na oslavu „konce covidu“ na Karlově mostě.

Reklama

Opoziční koalice Spolu chce jednat o zrušení pandemického stavu. Podle poslance Vlastimila Válka se situace v Česku výrazně zlepšila, a otevřela se tak možnost o zrušení jednat. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch nesouhlasí.

Článek

Poslanec Vlastimil Válek ve Sněmovně řekl, že situace v Česku se téměř vrátila k normálu a nových případů není hodně. Proto chce koalice Spolu tento týden řešit s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem téma zrušení pandemického stavu.

„Proto je legitimní se ptát, zda je nutné prodlužovat dále pandemický stav? Zda není možné ho ukončit a tím i platnost toho zákona. První důvod je ten, že v červenci bude poslední schůze, a pokud chceme pandemický stav do prázdnin zrušit, musí se tak stát nejpozději na červencové schůzi. A bylo by to dobré i pro naše občany,“ řekl na tiskové konferenci ve Sněmovně poslanec Vlastimil Válek z TOP 09.

Vojtěch: neopakujme stejné chyby

Proti tomu je ale ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Připomněl volání po uvolnění restrikcí před rokem a následné zhoršení epidemické situace na podzim. „Myslím, že už zbývá jen oslava na Karlově mostě, abychom si řekli, že je vše za námi. Prosím, neopakujme stejné chyby,“ řekl Vojtěch.

Ministr také upozornil na situaci ve Velké Británii, kde se šíří mutace delta.

Opoziční Anticovid tým také kritizoval, že nemá podklady od ministerstva, jaké jsou jeho plány v tom, aby se zamezilo šíření mutací v Česku, a že je bude chtít znát.

Spor o testování na táborech

Koalici Spolu se také nelíbí nastavené podmínky pro testování dětí na letních táborech. Podle místopředsedy ODS Martina Kupky vláda stále mění podmínky a pořadatelé jsou v nejistotě krátce před odjezdem dětí na tábory ohledně testování.

Vláda za posledních 7 dní změnila třikrát podmínky pro testování dětí na letních táborech.
Martin Kupka (ODS), poslanec

„Vláda za posledních 7 dní změnila třikrát podmínky pro testování dětí na letních táborech. Znamená to obrovskou komplikaci pro desetitisíce dobrovolníků a statisíce dětí. Dáváme výzvu ministerstvu zdravotnictví, ať v tom udělá pro léto jasno a ať to jasno má realistické parametry. Není smysluplné, aby vláda rušila testování na pracovištích, ale pro uzavřené kolektivy v lesích a na loukách během léta přitvrdila a určila nově povinnost přetestování. To pokládáme za nesmyslné,“ kritizoval vládu poslanec Kupka.

Zástupci ministerstva zdravotnictví se chtějí sejít s pořadateli letních táborů a najít s nimi řešení pro testování na covid, které by umožnilo hladké konání akcí.

Organizátoři jako skauti či pionýři tento týden upozornili, že testování na covid-19 se nebude muset po sedmi dnech opakovat pouze za podmínky, že se před odjezdem všichni prokážou negativním PCR testem. Tato varianta je podle nich fakticky neproveditelná.

„Ministerstvo zdravotnictví vnímá připomínky organizátorů letních dětských táborů na upřesněné podmínky testování. V co nejkratší době se s organizátory sejde a bude hledat v otázce nastavení testování takový konsenzus, který umožní zachovat potřebnou úroveň ochrany účastníků tábora před případnou nákazou koronavirem a současně umožní hladký nástup na akci a její hladký průběh,“ uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Původní opatření schválené vládou v pondělí 7. června počítalo s tím, že se budou účastníci táborů testovat před odjezdem a pak každých sedm dní. Pořadatelé táborů ale poukazovali na to, že to výrazně zkomplikuje organizaci, a požádali proto ministerstvo zdravotnictví o změnu.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) poté oznámil, že povinnost opakovaného testování zůstane v případě antigenních testů, zatímco při použití PCR metody před odjezdem odpadne. Podle opatření, které kabinet schválil v pondělí 14. června, to ale bude platit jen v případě, že se negativním PCR testem ne starším 72 hodin před odjezdem prokážou všichni účastníci akce. Výjimku mohou mít ti, kteří covid-19 prodělali nebo jsou očkovaní.

Podle předsedy České rady dětí a mládeže Aleše Sedláčka a zástupců skautů či pionýrů ale tyto podmínky neodpovídají příslibu ministra Vojtěcha z minulého týdne a vyhnout se opakovanému testování nebude prakticky možné. „Kapacity veřejných testovacích míst jsou nedostatečné a mnohde již nyní zcela zaplněné. Pokud byť jen jedno dítě nenajde místo na PCR test, musí test po sedmi dnech opakovat všichni účastníci tábora,“ uvedl Junák – český skaut na Twitteru.

Organizace rovněž upozornily, že do začátku táborové sezony zbývají jen dva týdny. Oznámení podmínek v takto krátkém předstihu je podle skautů selháním vládního řízení protiepidemických opatření.

Reklama

Doporučované