Hlavní obsah

Očkování proti covidu-19 přehledně: vše, co potřebujete vědět

aktualizováno •

Přinášíme přehled k očkování proti nemoci covid-19. Kde, kdo a jak se může registrovat, kolik je vykázaných dávek očkování, výhody v cestování do i ze zahraničí nebo vyvrácení mýtů a omylů, které se o očkování šíří.

Článek

Co v článku naleznete?

1. Nejsem očkovaný a chci se nechat očkovat – Kde a jak se registrovat, kdo se může registrovat, očkování bez registrace, jaké jsou vakcíny v ČR, kolik je v ČR vykázaných dávek.

2. Jsem po první dávce očkování – Jak se změnily výhody po první dávce očkování, intervaly mezi dávkami, vedlejší účinky.

3. Jsem očkovaný – Výhody očkování, covid pas, certifikát o provedeném očkování, cestování, dokončená očkování v ČR podle krajů.

4. Třetí dávka vakcíny – Kde se registrovat, čím se bude očkovat, komu je přeočkování doporučené a je třetí dávka povinná?

5. Mýty o očkování  Osm nejčastějších mýtů o očkování proti koronaviru.

1. Nejsem očkovaný a chci se nechat očkovat

Kde se registrovat

Celá očkovací akce se pro běžnou populaci odvíjí od Centrálního rezervačního systému. Ten ten je dostupný na adrese crs.uzis.cz. Registraci je možné spustit přes portál ceskoockuje.cz. Obě adresy zájemce o očkování přesměrují na centrální adresu registrace.mzcr.cz.

K očkování se mohou registrovat i cizinci a čeští občané bez veřejného zdravotního pojištění. Registrovat se mohou přes adresu registrace.mzcr.cz/samoplatci.

Ten, kdo neovládá práci s počítačem, a nemůže si proto rezervaci sám zařídit, se může obrátit na někoho z rodiny či známého. Stejně tak může pomoci asistent na lince 1221 či praktický lékař. Neměl by přitom být problém, pokud člověk pro první ověření použije vícekrát stejné telefonní číslo.

Jak se registrovat

Zájemce o očkování nejprve na webu při vstupu do formuláře zadá telefonní číslo, na které mu přijde PIN kód pro potvrzení. Jde o bezpečnostní opatření podobné tomu, které se užívá třeba v internetovém bankovnictví. Následuje vyplnění jména, příjmení, trvalého bydliště, rodného čísla, čísla a názvu pojišťovny či vybrání místa, kde se chce zájemce nechat naočkovat.

Na závěr už zbývá jen vše zakončit potvrzením čestného prohlášení.

Kdo se může registrovat

V České republice se proti nemoci covid-19 očkuje od prosince 2020. Registrovat se mohou již děti od 5 let (U očkování osob v obou věkových kategoriích 5 až 11 a 12 až 15 let je nezbytná přítomnost zákonného zástupce (postačuje přítomnost pouze jednoho).

Očkovací centra

Provoz některých očkovacích center na začátku podzimu 2021 skončil. Se vzrůstajícím zájmem o očkování nejen první, ale také třetí dávkou, se některá očkovací centra vracejí či otevírají úplně nová. Například v pražském obchodním centru Kotva.

Aktuálně otevřená očkovací centra najdete na adrese ockoreport.uzis.cz.

Očkování bez registrace

Pokud nejste registrovaní k očkování a neobdrželi jste ani jednu dávku vakcíny, můžete k očkování využít očkovací místo, kde není nutná registrace.

Kde se očkuje bez registrace ve vašem kraji? Podívejte se na přehled všech míst.

Co dělat před a po očkování

Před očkováním: Lékaři nedoporučují minimálně den předem pít alkohol. Před očkováním je vhodný také odpočinek a kvalitní spánek.

Po očkování: Po aplikaci vakcíny je vhodné dodržovat minimálně jeden den klidový režim. Při větší fyzické zátěži se totiž mohou objevovat horečky nebo bolesti svalů či kloubů. Nedoporučuje se ani pít alkohol (přísun nealkoholických tekutin je naopak důležitý). Pokud je to možné, čerstvě očkovaní by se měli také vyhnout dlouhodobému pobytu na slunci.

Jaké jsou v ČR vakcíny

V České republice se očkuje vakcínami – Johnson & Johnson, Moderna, Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech.

Kolik je vykázaných očkování v ČR

Jaký je v České republice denní vykázaný počet očkování a jaký celkový?

2. Jsem po první dávce očkování a čekám na další

Co můžu po první dávce

Člověk se po jedné dávce dvoudávkové vakcíny nepovažuje za bezinfekčního. Po aplikaci první dávky má ale člověk nárok na pět PCR testů měsíčně hrazených ze zdravotního pojištění.

Jaké jsou intervaly mezi dávkami jednotlivých vakcín

Intervaly mezi první a druhou dávkou vakcín

Johnson & Johnson (pojmenovaná Janssen) – jedna dávka

Moderna (pojmenovaná Spikevax) – 28 dní po první dávce

Oxford/AstraZeneca (pojmenovaná Vaxzevria) – 28 až 84 dní po první dávce

Pfizer/BioNTech (pojmenovaná Comirnaty) – 3 týdny po první dávce

Podrobnější informace i o dalších vakcínách ZDE.

Vedlejší účinky

Podezření na nežádoucí účinky vakcín eviduje Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Sám ústav upozorňuje, že mezi ohlášenými nežádoucími účinky a vakcinací může existovat jen časová souvislost bez jakékoliv příčinné souvislosti. „Mohou být také nahlášeny nežádoucí účinky, které nejsou správně pojmenovány,“ uvádí SÚKL.

Nejčastěji nahlášená podezření na nežádoucí účinky po vakcínách proti covidu-19

  • horečka, třesavka, zimnice, únava, slabost, malátnost,
  • pocit nepohody v místě vpichu (bolest, zarudnutí, otok, teplo, svědění apod.),
  • nepříjemný pocit na hrudníku, bolest na hrudi, bolest v podpaží, snížená pohyblivost končetiny,
  • mravenčení, závrať, třes, narušení rovnováhy, ospalost, snížená citlivost,
  • bolest svalů, kloubů, zad,
  • nevolnost, zvracení, průjem, migréna

3. Jsem po očkování

Výhody očkování

Po dokončeném očkování klesá riziko, že se covidem-19 nakazíte. Ještě větší míru ochrany vakcína nabízí před hospitalizací či úmrtím. Očkovací látka je plně účinná zhruba dva týdny po aplikaci druhé dávky. Například lidé v Česku, kteří již mají dokončené očkování, nemusí procházet testováním v práci.

Člověk je považován za bezinfekčního minimálně dva týdny od ukončeného očkování. Člověk, který nemá po uplynutí 14 dnů od ukončeného očkování, má nárok na pět PCR testů hrazených ze zdravotního pojištění za měsíc.

Dokončené očkování platí také jako potvrzení o bezinfekčnosti pro vstup do restaurací a služeb.

Covid pas a certifikát o provedeném očkování

Po dokončené vakcinaci vydávají očkovací centra lidem certifikát o provedeném očkování. Pokud máte zájem o certifikát přímo po obdržení druhé dávky, musíte si o něj výslovně zažádat. Jinak ho očkovací centrum posílá e-mailem, kterým se člověk do systému zaregistroval.

O certifikát je možné také zažádat přes Očkovací portál občana. I přesto, že po vakcinaci dostávají lidé okamžitě certifikát, člověk je považovaný za naočkovaného 14 dní po podání druhé dávky vakcíny. Podrobnější informace najdete ZDE.

Na webu ocko.uzis.cz si lidé mohou stáhnout potvrzení o negativním testu, prodělané nákaze nebo očkování. Všechny tyto certifikáty se propisují také do aplikace Tečka.

Od 15. února 2022 se zkrátí platnost očkovacích certifikátů. Lidé s dvěma dávkami budou mít certifikát platný 9 měsíců, lidé s posilovací dávkou budou mít certifikát platný na neurčitou dobu.

Cestování do i ze zahraničí

Kam a za jakých podmínek je možné cestovat v době koronavirové? Podívejte se na přehled aktuálně platných podmínek vstupu pro turisty, které zavedly jednotlivé evropské země. A jaká jsou pravidla po příjezdu zpět do České republiky?

Dokončená očkování v ČR podle krajů

4. Třetí dávka vakcíny

V případě jednodávkové vakcíny Johnson & Johnson (Janssen) je možné dostat třetí dávku už po dvou měsících.

Pro ostatní zájemce o třetí dávku platí minimální interval šest měsíců. U vakcíny Johnson & Johnson (Janssen) to jsou také jen dva měsíce.

Na třetí dávku se může od pondělí 29. listopadu 2021 předregistrovat každý, kdo už dostal dvě dávky. A to i v případě, že ještě neuplynula doba pro podání posilující dávky. V den nároku na posilující dávku přijde registrovanému PIN 2, kód, pomocí kterého se může přihlásit ke konkrétnímu termínu.

Otázky a odpovědi ke třetí dávce vakcíny:

5. Mýty o očkování

Vakcinaci proti koronaviru, jenž způsobuje nemoc covid-19, řada lidí vnímá jako kontroverzní záležitost. Podívejme se na nejčastější mýty a omyly, které se o očkování šíří.

Reklama

Související témata:

Doporučované