Hlavní obsah

Česko bude muset zavřít, okolí bude fungovat dál, obává se ekonomka

Hostem Výzvy byla rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Schválený daňový balíček překvapil vládu dvakrát. Poprvé díky schváleným slevám a podruhé, když ho zkritizoval prezident a slíbil ho vetovat. Je plánovaná daňová změna dobrý nápad? A může opravdu pomoci „nastartovat“ ekonomiku?

Článek

Na to jsme se ptali ekonomky, rektorky Mandelovy univerzity a předsedkyně Komise pro spravedlivé důchody Danuše Nerudové ve Výzvě.

„Každá krize je příležitost a tato je tak bezprecedentní, že umožňuje zásadní změnu směru. Máme příležitost si vybrat investovat chytře a je to o tom, jak otevřenou mysl budeme schopni mít a jak daleko z komfortní zóny budeme schopni vystoupit,“ komentovala jarní situaci Nerudová s tím, že tehdejší pomoc by ovšem měla být masivnější.

Podařilo se vládě v rámci pomoci zasaženým sektorům ekonomiky investovat chytře? Jak se jí daří poradit si se zimní vlnou epidemie? Existuje recept, jak zachránit české hospodářství?

Nerudová také dlouhodobě upozorňuje na nutnost důchodové reformy. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová slíbila návrh zákona s reformou penzí zveřejnit ještě v prosinci. Bude, nebo nebude po letošní krizi na důchody? A kdy změnu penzijního systému opravdu pocítíme? Jak by měl spravedlivý důchod vypadat?

Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním videu. Níže vám nabízíme přepis nejzajímavějších odpovědí:

3:16 - Pokud by udeřila třetí vlna, jak hluboké budou ekonomické dopady?

Budou hluboké. Státy kolem nás si toho jsou vědomé, a proto dělají důrazné přípravy na očkování. Třeba Británie začala očkovat dnes. Rozevřou se nůžky mezi zeměmi, které byly připraveny a které nebyly.

7:20 - Co říkáte na vyjádření odboráře Bohumíra Dufka, že se hostinští budou muset přeškolit na dělníky?

Z mého pohledu to je tak absurdní prohlášení, že ho ani nechci komentovat.

13:40 - Jak vnímáte zavírání a otevírání, které momentálně provádí vláda?

Dlouhodobě upozorňuji na to, že nejlepší nástroj je snižování míry nejistoty v ekonomice. Musím říct, že včerejší rozhodnutí, které jde mimo protiepidemický systém, nejistotu jen posílilo, což podnikatelům rozhodně nepomůže.

17:32 - Kdy by podle vás byla vhodná doba pro zrušení superhrubé mzdy, když ne teď?

Zrušení superhrubé mzdy se mělo udělat před dvěma lety v době konjunktury. Měli bychom otevřít diskuzi o tom, jaký je daňový mix. Náš daňový systém je 30 let starý a nereflektuje strukturu české ekonomiky.

26:20 - Dokážete říct, kolik z peněz, které si napůjčujeme, má v plánu vláda investovat efektivně?

Zhruba 78 procent jsou výdaje ze zákona, bez kterých by nemohl stát fungovat. Ten zbytek bychom měli investovat do lidí a třeba digitalizace státní správy. Stát by měl také jít příkladem a v krizi optimalizovat své struktury, jako to dělají podnikatelé.

38:09 - Jak by mohla vypadat změna ekonomiky v důsledku covidu-19, když ji využijeme dobře?

Musíme se posunout k produkci s vyšší přidanou hodnotou. Měli bychom rozvíjet obory, jako jsou biotechnologie, nanotechnologie, kosmické vědy a tak dále. Dále je důležitá decentralizace výroby elektřiny. Zároveň vedle budování chytrých měst budovat také chytré vesnice. To jsou chytré investice, které nás mohou posunout.

41:30 - Co máme čekat od příštího roku po ekonomické stránce?

Obávám se, že příští rok bude podobný jako ten letošní. Při tom, jak jsme zaspali na jaře a teď, se třetí vlně a zavírání na začátku příštího roku nejspíš nevyhneme.

42:17 - Nezvažujete, alespoň teoreticky, kandidaturu na prezidentku?

Je to velmi zásadní rozhodnutí, které má velmi zásadní dopady na život a rodinu. Něco takového se musí racionálně promyslet.

Reklama

Související témata:

Doporučované