Hlavní obsah

Zdravotní sestra Věra Marešová vyhrála soud s televizí Nova

Zdravotní sestra Věra Marešová uspěla ve svém dalším sporu s novináři.

Reklama

Soud – zatím nepravomocně – rozhodl, že televize má zaplatit odškodné za to, jak o Věře Marešové informovala v kauze úmrtí pacientů v nemocnici v Rumburku.

Článek

Zdravotní sestra Věra Marešová uspěla už ve druhém z řady sporů, jež vede s redakcemi napříč mediální scénou.

Věra Marešová byla obžalována a pak osvobozena v kauze úmrtí několika pacientů v nemocnici v Rumburku a od osvobozujícího verdiktu se soudí o satisfakci za to, jak o ní a o případu média informovala.

Po firmě Czech News Center, která vydává například bulvární deník Blesk, jí nyní soud přiřkl odškodnění – zatím nepravomocně – také od televize Nova.

Obvodní soud pro Prahu 5 podle zjištění Seznamu rozhodl, že televize má Věře Marešové zaplatit jeden milion korun.

„Žalobkyni byla přiznána náhrada nemajetkové újmy ve výši jednoho milionu korun, ve zbývající části byla žaloba zamítnuta. Rozsudek dosud není pravomocný,“ potvrdila mluvčí soudu Markéta Fikoczková.

Proti verdiktu se tedy může ještě televize odvolat. „Zatím nemáme písemné vyhotovení rozsudku. Jakmile ho obdržíme a prostudujeme, tak následně zvážíme další kroky,“ uvedla ředitelka komunikace TV Nova Lucie Melecká.

Advokát Jan Poláček, který Marešovou zastupuje, napsal, že také čekají na to, až jim soud pošle písemné znění rozsudku. „Klientka silně zvažuje podání odvolání. Nicméně rozhodne se až po prostudování písemného odůvodnění rozsudku,“ dodal Poláček.

Věra Marešová, jak už soudy řekly, čelila kvůli rumburské kauze nebývalé mediální kampani. Novináři podle soudu nectili presumpci neviny a vykreslovali ji jako vražedkyni.

Například jeden z titulků na TV Nova – když Marešovou pustili po měsících z vazby – byl: „Sestra Smrt je volná! Na Vánoce ji pustili z vazby domů“.

Marešovou policisté na základě znaleckého posudku obvinili z vraždy šesti pacientů rumburské nemocnice. Zdravotní sestra ale vinu od počátku odmítala a nakonec u soudů uspěla, když ji v roce 2016 zprostily obžaloby.

Před několika týdny Městský soud v Praze řekl, že Věře Marešové má za způsob referování o kauze zaplatit 900 tisíc korun už zmíněná firma Czech News Center. Tento rozsudek je již pravomocný.

Marešová u soudu dříve popsala, že se musela z Rumburku kvůli zmíněné kauze odstěhovat. Tři roky marně hledala práci. Řekla také, že pracuje v nemocnici, kde ale pouze připravuje nástroje před operacemi.

Satisfakci požaduje také s argumenty, že přišla o kamarády, přátele a že případ zásadně ovlivnil i její rodinu.

U Obvodní soudu pro Prahu 5 zažalovala pak Věra Marešová ještě další dvě vydavatelství. Jednání s vydavatelstvím Vltava Labe Media, které vydává třeba Deník, se bude konat na začátku prosince. Se společností Mafra – vydavatelem MF Dnes nebo Lidových novin – se pak uskuteční v únoru 2020.

„V obou případech by měl brzy padnout také rozsudek,“ řekla mluvčí soudu Fikoczková.

Zatím navíc není rozhodnuto ani o tom, zda a jaké odškodnění dostane Věra Marešová od státu. Za to, že byla neprávem obviněna a strávila několik měsíců také ve vazbě, se soudí o necelých pět milionů korun.

Reklama

Doporučované