Hlavní obsah

Stav lobbisty Janouška se zhoršil. Možná nebude schopen výslechu, říká advokát k obvinění

Zdravotní stav Romana Janouška se zhoršuje.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Lobbista Roman Janoušek byl nově obviněn v případu zdravotní laboratoře Chambon, vyšetřování může být komplikované.

Článek

Lobbista Roman Janoušek, jemuž soud přerušil ze zdravotních důvodů pobyt ve vězení za několik let starou dopravní nehodu, může kvůli svému zdraví zkomplikovat detektivům a žalobcům také práci na novém případu, v němž je nyní obviněn.

Kdysi jeden z nejvlivnějších mužů hlavního města a blízký přítel primátora Pavla Béma si na zdravotní problémy stěžuje několik let, veřejně se přitom o nich ví od chvíle, kdy v pražské Michli srazil svým vozem ženu.

Potíže má Roman Janoušek údajně poté, co upadl na své lodi v Chorvatsku. Od té doby podstoupil několik operací a loni v září se kvůli žádostem o přerušení trestu vězení dokonce nechal vyšetřit ve Fakultní nemocnici v Ženevě. Švýcarští odborníci tam dospěli k závěru, že se jeho zdravotní stav zhoršuje.

Více ZDE: Roman Janoušek zůstal na svobodě i díky lékařům ze Ženevy

Tento trend podle lobbistových advokátů navzdory pobytu na svobodě pokračuje.

„Zprávy lékařů podle mých informací svědčí o tom, že se komplikují a prohlubují potíže spojené s operací hlavy, kterou pan Janoušek prodělal," řekl Seznamu advokát Lukáš Trojan, jenž v souvislosti s tím vznesl obavu, do jaké míry bude jeho klient schopen absolvovat nově zahájené trestní řízení.

V něm je Roman Janoušek obviněn kvůli případu zakázek pro zdravotní laboratoř Chambon, konktrétně mu žalobci připisují účast na legalizaci peněz, které z prověřovaného podnikání plynuly.

O čem je případ Chambon

Společnost Chambon údajně získávala v letech 2009 až 2010 neoprávněně velké úhrady od pojišťoven za testy pro nemocnice. Včetně Romana Janouška má nyní případ pět obviněných. Už od ledna jsou trestně stíháni za podvod a neoprávněné podnikání například podnikatelé Luboš Pašek a Petr Ullrich. Zkraje března jim bylo obvinění rozšířeno o legalizaci výnosů z trestné činnosti a za stejný paragraf přibyl k obviněným i Janoušek.

On a jeho čtyři spolupachatelé podle policie získali prospěch 176 milionů korun.

Roman Janoušek byl za autonehodu odsouzen na 4,5 roku vězení, za mřížemi byl však kvůli zdraví zatím 16 měsíců. Od té doby se léčí doma nebo v nemocnici.

Jeho advokát přesto nyní říká, že kvůli zdraví nebude jednoduché Janouška v novém případu vyslechnout.

„Já si myslím, že záleží na stanovisku lékařů. Předpokládám, že to možné bude, ale bude záležet, jak se k tomu postaví jeho ošetřující lékaři,“ uvedl advokát Trojan.

Reklama

Související témata:

Doporučované