Hlavní obsah

Ze zprávy FBI: Kampaň proti Clintonové šířilo tisíc falešných účtů z Ruska

Pomocí tisíce falešných účtů se Rusko pokusilo zmanipulovat prezidentské volby ve Spojených státech.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

V USA se naplno rozběhlo vyšetřování, zda a nakolik se Kremlu podařilo zmanipulovat podzimní prezidentské volby.

Článek

Vyšetřovací komise amerického senátu obdržela zprávu FBI, podle které Rusko provozovalo více než tisíc falešných internetových účtů. Pomocí nich se po internetu šířily falešné zprávy poškozující prezidentskou kandidátku za Demokratickou stranu Hillary Clintonovou.

Ze zprávy citovali senátoři Mark Warner a Richard Burr, podle nichž se placení „trollové” zaměřovali zejména na takzvané „swing states“. Tedy státy, kde byly šance obou kandidátů vyrovnané. Šlo zejména o Wisconcin, Michigan a Pensylvánii. Warner upozornil, že je důležité, aby vyšetřovatelé prokázali, zda byly prezidentské volby skutečně ovlivněny.

TWITTER: „Mark Warner ohledně ruského zásahu do voleb: Tohle není narážka, tohle není falešná zpráva. Takto se to skutečně stalo." 

Zástupce demokratů Warner spolu s republikánským senátorem Richardem Burrem vystoupili koncem týdne na tiskové konferenci, kde informovali o vyšetřování, které je zatím na samém začátku.

Burr obvinil Rusko nejen ze zmanipulování amerických voleb, podle něj je Kreml připraven sehrát důležitou roli i v blížících se volbách v Německu a Francii.

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek podle očekávání rezolutně odmítl, že by se Rusko jakkoliv do voleb vměšovalo.

Putin si nechává sestavit psychologický profil Donalda Trumpa.Video: Oliver Sálus

Vyšetřování je na začátku, první lidé vypovídali ve čtvrtek

Během prvního dne slyšení vypovídal v případu bývalý agent FBI Clint Watts. Podle něj mělo začít ruské ovlivňování ještě před ukončením primárek, tedy koncem roku 2015.

Watts v této souvislosti zmínil, že ruské tajné akce tehdy mířily i na potenciálního Trumpova protikandidáta Marca Rubia. Ten ovšem nakonec v souboji o přízeň republikánských voličů s Trumpem prohrál.

Donald Trump podle Wattse sám pomáhal tyto falešné ruské zprávy šířit a podílel se tak na lživé kampani proti svým oponentům.

Inaugurace Donalda Trumpa.

Reklama

Doporučované