Hlavní obsah

Zelení ve Švýcarsku slaví. Ve volbách dostali přes pětinu hlasů

Foto: Profimedia.cz

Ve švýcarských parlamentních volbách podle prognóz výrazně posílili zelení.

Reklama

Nedělní parlamentní volby ve Švýcarsku vyhrála nacionalistická Švýcarská lidová strana, vyplývá z prognózy veřejnoprávní televize SRF. Vítězná strana ovšem oproti minulým volbám zeslábla. Kdo naopak letos posílil, jsou obě strany zelených. V součtu získaly přes 20 procent hlasů. Poprvé po dlouhé době opoziční strana předběhla tu vládní.

Článek

Švýcaři v neděli volili do dvou parlamentních komor, do Národní a Stavovské rady. Druhá zmíněná zastupuje zájmy jednotlivých kantonů. Zatímco v případě Národní rady by mohly být hlasy sečteny ještě v neděli večer, o složení 46členné Stavovské rady bude jasno až po 10. listopadu, kdy se uskuteční druhé kolo voleb.

Podle prognózy veřejnoprávní stanice SRF je už nyní prakticky jasno o výsledcích do Národní rady. Švýcarská lidová strana ve volbách do 200členné Národní rady získala podle prognózy 25,6 procenta hlasů, což ale znamená o téměř čtyři procentní body méně než ve volbách z roku 2015.

Na druhém místě skončili stejně jako před čtyřmi lety sociální demokraté (SP), kteří dostali 16,5 procenta hlasů. Třetí místo obhájila liberální strana FDP (15,5 procenta). Stejně jako vítězná SVP, ale i sociální demokraté a liberálové dostali méně hlasů než v posledních volbách.

Výrazně posílily obě strany zelených, které ve Švýcarsku jsou. Zelená strana Švýcarska získala 13 procent hlasů, což je o 5,9 procentního bodu více než v roce 2015. Zelení liberálové, kteří spojují ochranu životního prostředí s liberální hospodářskou politikou, podle prognózy dostali 7,6 procenta hlasů. Dohromady tak strany získaly přes 20 procent.

Zelení možná promluví do složení vlády

Největší propad zaznamenala vládní Křesťanskodemokratická strana, skončila až na pátém místě, na které ji posunula Zelená strana Švýcarska. To znamená, že po několika desítkách let překonala opoziční strana ve volbách jednu z dosud vládních stran.

Pokud obě strany zelených budou postupovat společně, mohlo by to mít důsledek i na utváření budoucí švýcarské vlády – sedmičlenné Spolkové rady. Jejími členy jsou v posledních šedesáti letech zástupci čtyř stran, a to SVP, SP, FDP a CVP. Na základě systému zvaného „kouzelná formule“ dostávají tři nejsilnější strany po dvou křeslech a čtvrtá zbylé jedno.

Členy vlády zvolí poslanci nového parlamentu na začátku prosince. Vláda pak ze svého středu zvolí na jeden rok předsedu, který je i prezidentem země a zastupuje ji v zahraničí. Rotačním způsobem se pak členové vlády v předsednictví, a tedy i ve funkci prezidenta, každý rok střídají.

Zda bude Zelená strana Švýcarska požadovat místo ve vládě, dnes její předsedkyně Regula Rytzová říci nechtěla. V konzervativním systému utváření švýcarské vlády se ale může stát, že síla některé ze stran se do podoby kabinetu promítne až po druhých úspěšných volbách, upozornila agentura DPA.

Historické byly nedělní volby v případě zastoupení žen ve švýcarské politice. Alpské kantony Obwalden a Zug vyšlou poprvé v dějinách ženu do Národní rady, ve Stavovské radě bude poprvé žena zastupovat kanton Uri.

Podle prognózy dosáhla volební účast jen 47,3 procenta. Relativně nízký zájem politologové vysvětlují menším významem parlamentních voleb ve Švýcarsku ve srovnání s jinými evropskými zeměmi. Obyvatelé alpské konfederace mohou totiž svůj názor na důležité politické otázky vyjádřit v různých referendech nejméně čtyřikrát do roka.

Reklama

Doporučované