Hlavní obsah

Zelenskyj se ujal úřadu. Vzápětí rozpustil ukrajinský parlament

Novým prezidentem Ukrajiny se dnes oficiálně stal Volodymyr Zelenskyj.Video: Klára Mališová, Reuters

 

Reklama

Rozpuštění parlamentu bylo překvapením pro všechny komentátory. Zelenskyj si podle kyjevských médií chce předčasnými volbami zajistit podporu parlamentu, v němž nyní nemá prakticky žádné stoupence. Pro rozpuštění sněmovny ale prezident musí udat důvod.

Článek

Jedenačtyřicetiletý herec a podnikatel Volodymyr Zelenskyj se v pondělí ráno oficiálně ujal prezidentské funkce. Nově jmenovaný prezident poslancům bezprostředně po své inauguraci oznámil, že rozpouští sněmovnu. Řekl rovněž, že během dvou měsíců uvolní z funkce ministra obrany, šéfa tajné služby SBU a generálního prokurátora.

K rozpuštění parlamentu sice ukrajinský prezident pravomoc má, je však zároveň nutné, aby k rozhodnutí udal pádný důvod. Ten ale Zelenskyj zatím neuvedl.

Rozpuštěním jednokomorové sněmovny půl roku před řádnými volbami si chce Zelenskyj podle kyjevských médií zajistit podporu parlamentu, v němž nyní nemá prakticky žádné stoupence. Jeho strana Sluha národa vznikla těsně před dubnovými prezidentskými volbami, v nichž Zelenskyj drtivě porazil dosavadní hlavu státu Petra Porošenka.

Za svůj hlavní úkol Zelenskyj v inauguračním projevu označil zastavení palby na východě země, kde proti sobě stojí ukrajinská armáda a proruští separatisté. Bývalý herec považovaný mnohými za politického outsidera prohlásil, že k dialogu s Moskvou může dojít jen v případě, že Rusko Ukrajině vrátí okupovaná území a zajistí návrat válečných zajatců. Nový prezident vyzval k návratu do vlasti Ukrajince, které válka vyhnala z domovů.

Ve svém projevu tvrdě nový ukrajinský prezident kritizoval tamní vládu. „Nechápu, upřímně řečeno, naši vládu, která jen rozhazuje rukama a říká, že nemůže nic dělat. Není to pravda. Může vzít kus papíru a pero a uvolnit místo těm, kdo bude myslet na budoucí pokolení a ne na budoucí volby. Myslím, že lidé by to ocenili,“ konstatoval.

Inaugurace nové hlavy státu se v Kyjevě zúčastnili prezidenti pěti zemí – Estonska, Lotyšska, Litvy, Maďarska a Gruzie. Přítomno bylo též na padesát zahraničních delegací a bývalí ukrajinští prezidenti Leonid Kravčuk, Leonid Kučma, Viktor Juščenko a Porošenko.

Do Ruska Ukrajina pozvánku neposlala. Ruský prezident Vladimir Putin byl podle dostupných informací jedním z mála evropských státníků, který po prezidentských volbách do Kyjeva neposlal blahopřejný telegram.

Vítěz druhého kola voleb, které proběhlo 21. dubna a v němž výrazně porazil dosluhující hlavu státu Petra Porošenka, vstupuje do úřadu po rozpadu dosavadní vládní koalice. Podle některých komentátorů se Zelenskyj vzápětí může pokusit o rozpuštění stávajícího parlamentu a o následné vypsání předčasných voleb.

Po svém zvolení označil vystudovaný právník a oblíbený televizní komik za prioritu vymýcení korupce, demonopolizaci ukrajinské energetiky a likvidaci vlivu oligarchů na média. Podle kritiků ale Zelenskyj vlastně nepředstavil žádný reálný program, známé nejsou ani jeho postoje k mnoha klíčovým otázkám.

Reklama

Související témata:

Doporučované