Hlavní obsah

Železniční dopravci vyzvali vládu k prominutí plateb za železnici

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Největší železniční dopravci České dráhy, RegioJet a Leo Express jednotně vyzvali vládu k plošnému prominutí poplatků za využívání železnice, je to podle nich klíčové pro další provoz.

Článek

Ztráty z krize vyčíslují v řádech miliard korun. Dopravci to dnes uvedli v jednotném prohlášení. Ministerstvo dopravy v tomto týdnu na dotaz ČTK k poplatkům uvedlo, že o nich zatím nerozhodlo.

Železniční doprava podle dopravců patří k nejzasaženějším oborům v době krize. Uvedli, že miliardové škody, které evidují z tzv. první vlny epidemie, se dosud dařilo sanovat jen velmi obtížně z vlastních rezerv. Nyní navíc tyto ztráty prohloubí další série protikoronavirových opatření. Stát by tak podle firem měl přistoupit k transparentní a nediskriminační podpoře pro všechny dopravce. Úleva od poplatků za železnici je podle nich rychlým a účinným nástrojem. K prominutí poplatků už přistoupili například ve Francii, Rakousku nebo Itálii.

„Fungující železniční doprava je pro Českou republiku kritická infrastruktura, která je klíčová pro fungování ekonomiky. Zaměstnává desítky tisíc zaměstnanců, zajišťuje dopravu do zaměstnání a je zásadní také pro fungování českého průmyslu. Je proto v bytostném zájmu České republiky, aby ve chvíli, kdy stát realizuje a zvažuje pomoc celé řadě jiných odvětví, zajistil přímou podporu železniční dopravy, na jejímž fungování stojí celý systém veřejné dopravy,“ uvedli železniční dopravci v dopise adresovaném premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a ministrovi průmyslu, obchodu a dopravy Karlu Havlíčkovi (za ANO).

Ministerstvo dopravy zkraje tohoto týdne ČTK k možnému prominutí poplatků řeklo, že zatím v této otázce nepadlo žádné rozhodnutí. S dopravci je resort podle jeho mluvčího Františka Jemelky v permanentním kontaktu.

Ministerstvo dopravy už v minulých týdnech připravilo pro železniční dopravce kompenzace ve výši zhruba 400 milionů korun za ztráty během jarního nouzového stavu. Nejde však o plošnou pomoc, kompenzace dostanou pouze dopravci zajišťující linky objednávané státem. Mimo podporu tak zůstane regionální i komerční doprava.

Reklama

Doporučované