Hlavní obsah

Zeman dal královně brož. A stručné expozé do společných dějin

Večerní zprávy, 16. 6. 2017.

 

Reklama

Podrobnosti o audienci v Buckinghamském paláci ve Večerních zprávách.

Článek

Britská královna přijala v pátek českého prezidenta k půlhodinové audienci. Miloše Zemana doprovázely jeho žena Ivana a dcera Kateřina, kterou sám Zeman označil za  „symbol britsko-české spolupráce" - na ostrovech totiž studuje.

Schůzka se zpozdila zhruba o dvacet minut, Alžběta II. se totiž krátce před přijetím Miloše Zemana rozhodla navštívit místo tragického požáru v Londýně, kde ve věžáku zahynulo ve středu několik desítek lidí.

O čem spolu královna a prezident hovořili? Zeman zmínil brexit, respektive jeho dopad na desítky tisíc Čechů, kteří v Británii pracují.

Britské královně prý nabídl „stručné expozé o historii česko-britských vztahů" od středověku do současnosti, vynechal prý jen mnichovskou dohodu. Řeč také stočil na současnou politiku, přičemž za možného příštího premiéra ostrovů označil před britskou královnou šéfa diplomacie Borise Johnsona. Je téměř jisté, že královna na tuto narážku nereagovala, zkušená panovnice se nikdy nenechá zatáhnout do politických debat.

I když sázkové kanceláře vypsaly kurzy na to, jakého faux pas se Miloš Zeman dopustí, audience proběhla podle dostupných informací hladce.

Ve Zprávách si dále můžete pustit originální komentovaný výběr z aktuálního dění, který připravila Lucie Stuchlíková. A také nabídku zpráv, které přineseme v následujících dnech.

Reklama

Doporučované