Hlavní obsah

Jsem Žid, parafrázoval Zeman Kennedyho na galavečeři americko-izraelských lobbistů

Proslov prezidenta Miloše Zemana v angličtině na galavečeři Americko-izraelského výboru pro veřejné záležitosti AIPAC.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Prezident Miloš Zeman se zúčastnil galavečeře Americko-izraelského výboru pro veřejné záležitosti AIPAC. V proslovu potvrdil své známé proizraelské postoje. Naznačil i přesun českého velvyslanectví do Jeruzaléma.

Článek

Prezident Miloš Zeman je dlouhodobým podporovatelem Izraele. Tak ho koneckonců před jeho proslovem představila i prezidentka AIPAC Lilliana Pinkusová.

Hned na úvod připomněl Zeman parafrázi známého výroku amerického prezidenta Kennedyho, jež kdysi v Berlíně řekl, že je Berlíňanem. "Jsem Žid," zopakoval proto Zeman výrok, který už v minulosti před členy AIPAC jednou řekl.

Zeman podporuje USA při přesunu americké ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. Navíc on sám už před několika lety při návštěvě Izraele mluvil o přesunu českého velvyslanectví tamtéž. Ve svém projevu to připomněl. "Vyřiďte pozdravy prezidentu Trumpovi, který zkopíroval můj návrh. A to s pouhým čtyřletým zpožděním," usmál se Zeman.

Hrad navíc oznámil, že by se Zeman měl ještě letos do Izraele vydat. V listopadu by v Jeruzalémě měla hlava státu v rámci své zahraniční cesty otevřít centrum agentury CzechInvest. Následně prezident připomněl, že nedávno byl v Jeruzalémě otevřen i honorární konzulát.

Zároveň v další větě Zeman naznačil, že následovat by měl třetí krok. Z kontextu proslovu lze dovozovat, že tím měl na mysli přesídlení českého velvyslanectví do Jeruzaléma.

Poté prezident mluvil o svém pohledu na situaci na Blízkém východě, kde pokládá Izrael za jediného demokratického hráče obklopeného hned několika teroristickými organizacemi.

"Obdivuji Izrael jako zemi odvážných lidí. Ne všichni lidé jsou ale odvážní, někteří jsou jednoduše zbabělci," řekl Zeman a následně přirovnal současné evropské postoje k Izraeli k předválečné politice appeasementu.

Zároveň za zbabělce označil ty, kteří odmítají bojovat s islámským terorismem v regionu. "Hamás je teroristická organizace, Hizballáh je teroristická organizace. A mám zároveň pochybnosti o tom, zda Fatáh je demokratická organizace," dodal.

"Příští rok v Jeruzalémě," zakončil potom Zeman svůj proslov, za který sklidil od přihlížejících dlouhý potlesk.

Reklama

Doporučované