Hlavní obsah

Zeman na hraně rasismu: Za komunistů museli Romové pracovat, jinak šli do vězení

Miloš Zeman v Olomouckém kraji zaútočil na romskou menšinu. Všechny hodil do jednoho pytle se slovy: „Všichni víme, kdo jsou.“Video: Adam Beránek, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Rozhodně nejsem přítelem komunismu, ale za komunismu Romové museli pracovat. Většinou pracovali jako kopáči, a když odmítli pracovat, byli označeni za osobu práce se štítící a šli do vězení,“ řekl Miloš Zeman v Kojetíně během své třídenní návštěvy Olomouckého kraje. Pokračuje tak v sérii vysoce kontroverzních výroků minimálně balancujících na hraně rasismu.

Článek

Sám prezident upozornil své publikum, že v každé obci, kam zavítá, pronáší provokativní věty. A protože z ankety, kterou si radnice v Kojetíně před časem nechala udělat, vyplynulo, že zdejším lidem nejvíc vadí stěhování Romů do jejich obce, pustil se Miloš Zeman právě do Romů. Tvoří podle něj valnou většinu nezaměstnaných.

„Za komunismu byl systém, že romské pracovní čety vedli opět Romové, kteří měli přirozenou autoritu, takže když v jejich týmu někdo nepracoval, tak ho zfackovali. Je to velmi humánní metoda a zpravidla se osvědčuje,“ řekl.

Není to poprvé, kdy prezident takto hovoří o nezaměstnaných Romech. Při návštěvě obce Větřní na Českokrumlovsku například uvedl, že by sociálně slabým vzal příspěvky na bydlení, aby vyřešil problém s předraženými ubytovnami. Finanční pomoc, jak tehdy dodal, by poskytl jen těm, kdo chtějí pracovat.

Stejně tak poslancům před časem řekl, že sociální dávky jsou pro stát břemenem. Nadto podle Zemana lidem ubližují tím, že je odnaučí chodit do zaměstnání. „Měli bychom omezit sociální dávky těm, kdo odmítají pracovat a posmívají se těm, kdo poctivě každý den chodí do práce,“ řekl prezident poslancům.

Reklama

Doporučované