Hlavní obsah

Telecí, hruškovice, 16 cigaret a brexit. Jak vypadal oběd prezidenta se šéfy komor

Šéf Sněmovny Radek Vondráček po novoročním obědě s prezidentem a předsedou Senátu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Prezident Miloš Zeman se dnes sešel při tradičním novoročním obědě s předsedy Senátu a Sněmovny. Poprvé to ale bylo s Jaroslavem Kuberou (ODS) a Radkem Vondráčkem (ANO). Mezi témata debat tří nejvyšších ústavních činitelů patřily vztahy hlavy státu a Parlamentu, přijímané zákony a také brexit.

Článek

Prezident Miloš Zeman poobědval na Pražském hradě se šéfy Sněmovny a Senátu.

„Telecí medailonky s hříbkovou omáčkou a variací knedlíků, zmrzlina, káva, čaj, portské a hruškovice,“ vyjmenoval Jaroslav Kubera obědové menu. A neopomenul ani zlozvyk, který má s prezidentem Zemanem společný – kouření cigaret. „Vykouřil jsem 16 cigaret, nevím, kolik pan prezident, ale kouřil stejně jako já,“ popsal statistiku zhruba dvouhodinového setkání.

Rýpnout si při hodnocení troufl před novináři Radek Vondráček: „Byly to příjemně strávené hodiny pasivním kouřením, řešili jsme i taková ta mimopolitická témata,“ uvedl.

Mezi tématy, na která přišla řada, byl i brexit. Navzdory odmítnutí dohody o odchodu Británie z Evropské unie divoký brexit nenastane, míní předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS). Hlava státu má podle něj stejný názor. Vondráček svůj odhad řešení situace prozradit nechtěl, tvrdý brexit si ale nepřeje.

„Já si pořád myslím, že nakonec dojde k nějakému slušnému rozchodu. Nedojde k tomu divokému rozchodu, je to taktika z obou stran (Británie i EU),“ uvedl Kubera.

Předseda Senátu se nedomnívá, že Británie uspořádá nové referendum o odchodu z EU. Podle Kubery vláda Theresy Mayové přečká dnešní hlasování o nedůvěře a bude pověřena vyjednat pro Británii lepší podmínky. „Myslím, jsme byli v tomto ve shodě,“ uvedl Kubera na dotaz, zda má stejné stanovisko i prezident.

Podle Vondráčka je opravdu už „nejvyšší čas na nějaký zdravý rozum“. „Snad ty strany dojdou k nějakému řešení. Ani jeden z nás si nepřejeme tvrdý brexit. Na tom jsme se shodli,“ řekl předseda dolní komory. Až po 29. březnu, kdy má Británie opustit EU, hodlá prozradit, zda vyšel jeho odhad. „Jaký je odhad můj, nebudu to říkat veřejně. Ne že bychom se vsadili, ale řekl jsem (Zemanovi) nějaké možnosti,“ uvedl Vondráček.

S prezidentem se předsedové parlamentních komor dotkli také koordinace zahraničních cest, která bude také předmětem schůzky všech nejvyšších ústavních činitelů včetně premiéra Andreje Babiše (ANO), která bude na konci ledna. Podle Vondráčka klade Zeman větší důraz na ekonomickou diplomacii. Kubera uvedl, že se podobně jako Zeman chystá na Slovensko.

K tématům podle Kubery patřila Zemanův tlak na přesídlení české ambasády v Izraeli do Jeruzaléma. Podle Kubery bude snaha získat pro podobný krok i další státy. „Není dobré to uspěchat, abychom nebyli jedinými. Vypadá to, že některé země visegrádské čtyřky by se k tomu taky připojily,“ uvedl Kubera.

Předseda Senátu opětovně pozval Zemana do horní komory, aby přišel senátorům představit prorektora Karlovy univerzity Aleše Gerlocha jako kandidáta na ústavního soudce. „Jak si poznamenal pan (hradní) kancléř (Vratislav) Mynář, snad se zadaří. Byl bych velmi rád k narovnání vztahů mezi prezidentem a Senátem, kdyby pan prezident přišel,“ řekl Kubera. Vztahy Zemana s horní komorou ochladly poté, co hlava státu opakovaně vybízela k vyhladovění, tedy omezení výdajů Senátu. Členové horní komory patří k hlasitým kritikům Zemanových kontroverzních kroků.

Zeman podle Kubery zopakoval, že nepodepíše uzákonění sňatků gayů a leseb. Problém to bude prosadit podle Kubery jak ve Sněmovně, tak v Senátu. Horní komora naopak patrně jednotně nekývne na ústavní zákon o rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu ani výměnou za to, že by současně dostal 60 dnů místo nynějších 30, které na projednávání zákonů má. „Chtějí nám hodit kousek svíčkové za to, když jim schválíme zákon o NKÚ,“ poznamenal Kubera.

Předseda Senátu Jaroslav Kubera hodnotí oběd s prezidentem Milošem Zemanem

Předseda Senátu Jaroslav Kubera hodnotí oběd s prezidentem Milošem Zemanem.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované