Hlavní obsah

Zeman se chce ptát Ústavního soudu, zda musí odvolávat ministry

Záznam tiskové konference prezidenta Miloše Zemana v Doksech.

 

Reklama

Prezident nyní letí do Pekingu, odkud by se měl vrátit 18. května. Premiér Bohuslav Sobotka se zatím sejde s ústavními právníky nad kompetenční žalobou.

Článek

Spor o odvolání ministra financí Andreje Babiše se ještě více komplikuje. Prezident Miloš Zeman oznámil, že se obrátí na Ústavní soud s žádostí o výklad, zda je prezident za všech okolností povinen odvolat ministra, pokud o to požádá premiér.

„Pan premiér nedávno prohlásil, že podá kompetenční žalobu, zda jsem povinen odvolat ministra Babiše za všech okolností. K vašemu překvapení hodlám učinit totéž," řekl na závěr své návštěvy Libereckého kraje.

Zeman přímo neodpověděl na otázku, zda bude čekat na rozhodnutí Ústavního soudu s odvoláním ministra financí a vicepremiéra Andreje Babiše (ANO). „Byl bych velmi rád, kdyby tento spor vyřešil Ústavní soud. Samozřejmě budu jeho rozhodnutí plně respektovat," naznačil pouze. A zopakoval, že by mu premiér měl sdělit jméno případného Babišova nástupce.

Odvolání ministra financí navrhl minulý týden premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), zdůvodnil to Babišovými finančními operacemi a podezřením z ovlivňování médií. Zeman tvrdí, že na to, zda je prezident povinen ministra na návrh premiéra odvolat, jsou různé právní názory.

Mluvčí Ústavního soudu sdělila ČTK, že zatím není jasné, jak dlouho by soud o takovém podnětu mohl rozhodovat.

Sobotka chce kompetenční žalobu

Sobotka se chce na Ústavní soud s kompetenční žalobou obrátit v případě, že Zeman Babiše neodvolá po svém návratu z cesty do Číny, na které bude do 18. května.

Až dosud byla po listopadu 1989 podána kompetenční žaloba pouze jednou - ve sporu mezi tehdejším prezidentem Václavem Havlem a premiérem Milošem Zemanem (Havel tehdy bez Zemanova souhlasu jmenoval guvernérem ČNB Zdeňka Tůmu). Zeman odešel od Ústavního soudu jako poražený.

Skupina senátorů navíc zvažuje podání ústavní žaloby, pokud prezident neodvolá Babiše do příštího týdne.

Postup premiéra Sobotky proti prezidentovi: kompetenční žaloba.

Prezident se také vyjádřil ke středečním demonstracím, na kterých protestovaly tisíce lidí proti Andreji Babišovi a nedodržování ústavy. „Za měsíc, dva se o těch demonstrantech mluvit nebude," řekl Zeman s tím, že nemá zájem se se svými oponenty setkat. Lidi, kteří proti němu protestovali v Libereckém kraji, označil za „kraválisty".

Zeman také ocenil práci ministra financí Andreje Babiše, a to za jeho přebytkový státní rozpočet. Řekl také, že ho s Babišem nepojí žádný mocenský pakt, jak mu podle jeho slov podsouvají někteří novináři a politici. Zmínil například to, že ministrovi financí nevyšel vstříc, když po něm požadoval, aby sněmovní volby byly už v září a ne v říjnu.

A také ho nepodpořil v době, kdy se koalice vloni dostala do sporu o reorganizaci policie. Tehdy se postavil na stranu ministra vnitra Milana Chovance. Babišovi vyčetl, že příliš hájil Roberta Šlachtu, bývalého šéfa protimafiánského útvaru, který podle prezidenta za sebou nemá uspokojivé výsledky.

Na Liberecku je prezident tři dny. Už na dřívějších setkáních dostával od lidí i nepříjemné otázky:

Prezident Miloš Zeman na debatě s občany.

Hlava státu přímo z Liberecka zamíří na letiště a odletí na týdenní návštěvu do Číny.

Reklama

Doporučované