Hlavní obsah

Zeman se přímo zapojil do kampaně. Řekl, koho bude volit

Foto: twitter.com/PREZIDENTmluvci

Volič hnutí ANO prezident Miloš Zeman.

Reklama

Prezident Miloš Zeman uvedl, koho bude volit, a nastínil také svůj postup po volbách. Chce jmenovat premiérem předsedu vítězné strany, nikoli koalice. Jeho hlas získá na podzim hnutí ANO.

Článek

Prezident Miloš Zeman v nedělním rozhovoru pro Primu uvedl, že v podzimních volbách bude volit hnutí ANO, odvedlo podle něj více práce. Premiérem chce jmenovat předsedu vítězné strany, nikoliv koalice.

„Já budu volit hnutí ANO. V těch dvou stranách, které tvoří vládní koalici, přece jenom, při vší úctě k sociální demokracii, hnutí ANO odvedlo více práce, a to jak na potlačení epidemie, tak na nastartování ekonomiky,“ uvedl Zeman, který byl v letech 1993 až 2001 předsedou ČSSD.

Uvedl, že hned po volbách si v první fázi do Lán pozve předsedy všech parlamentních stran a následně jmenuje premiéra, kterému chce dát dostatek času na vedení koaličních jednání. Kolik času by to mělo být, neuvedl.

„Je svrchovaným právem pana prezidenta zvolit si stranu, jakou podpoří ve volbách. Jistě své důvody zvážil, přestože hnuti ANO ještě ani nepředstavilo svůj volební program. Každopádně mu děkuji za to, ze půjde k volbám,“ napsal Seznam Zprávám předseda ČSSD Jan Hamáček.

Premiér Andrej Babiš, který byl po Zemanovi druhým hostem diskuzního pořadu Partie, byl potěšen. „Tak super, každý hlas dobrý,“ zasmál se předseda ANO.

Prezident také zopakoval, že premiérem jmenuje předsedu strany, která dostala nejvíce hlasů, nikoliv lídra volební koalice s nejvíce hlasy. „Předvolební koalici pokládám za podvod,“ uvedl. Takzvané pětiprocentní strany označil za trpaslíky a prťousky, které si na sebe věší větší strany.

Zeman argumentoval tím, že pětiprocentní strany jen zaplevelují politickou scénu a zhoršují dohodu nejen při sestavování koalic, ale také při projednávání zákonů. „Jsem zastáncem amerického modelu, ať jsou tady dvě strany - levicová a pravicová. Dvě strany úplně stačí. Pokud máte v parlamentu 10 stran, tak to vůbec neznamená, že máte pětkrát víc demokracie,“ dodal. Jako tu levicovou stranu by prý viděl hnutí ANO, které podle něj levicový prostor vykrývá.

Babiš se v Partii nechtěl vyjádřit k tomu, zda by pověření prezidentem přijal i v případě, že by jeho hnutí volby nevyhrálo a skončilo by až za některou z předvolebních koalic. „Já si myslím, že vyhrajeme,“ řekl.

Předvolební zvyšování důchodů Zeman označil za rozumnou politiku, nikoliv předvolební uplácení. „Vláda by se měla starat o občany. Ale měla by to dělat s mírou. Tu poznáte, když sociální výdaje nejsou na úkor investic.“

Reklama

Doporučované