Hlavní obsah

Zeman v Německu: Proti sankcím i novinářům

Tisková konference Miloše Zemana u příležitosti oficiální návštěvy Německa.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Česká hlava státu je na třídenní cestě po Německu. V pátek Miloše Zemana přijala kancléřka a nejmocnější žena Evropy Angela Merkelová. Přesto se prezident po schůzce pustil především do cupování novinářů.

Článek

Miloš Zeman se po vrcholné schůzce znovu vrátil k incidentu, který jsme již na webu Seznam Zprávy popsali. Šlo v něm o to, že zpravodaj Českého rozhlasu v Berlíně Pavel Polák na svém facebookovém profilu uvedl nepotvrzenou informaci, podle níž s prezidentem zamíří na zahraniční cestu i tři lékaři a čtyři zdravotní sestry (více zde ).

Prezident mu vzkázal, že je pitomec a zakázal mu vstup na svou tiskovou konferenci v Berlíně. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček zákaz později odvolal – Zemanovi se totiž omluvil jak Český rozhlas, tak sám Polák. Na svém Facebooku novinář napsal, že informaci měl z jediného, byť důvěryhodného zdroje. A že tedy neměl neověřenou informaci nikam dávat.

Zemanovi zřejmě omluva nestačila, protože spíláním novinářům zahájil svou tiskovou konferenci v Berlíně. Jedinou, kterou během třídenní cesty do Německa měl.

„Když jsem přiletěl do spolkové republiky, setkal jsem se s poměrně zajímavou informací, podle níž mě provázejí tři lékaři a čtyři zdravotní sestry. Díval jsem se kolem sebe a nikoho takového jsem tam nenašel. Takže i když jsem už byl naladěn být vlídnější vůči novinářům, tak po této informaci – fake news – jsem dospěl k názoru, že moje tvrzení, že co novinář, to blbec – čest výjimkám – je stále ještě v platnosti.“

Znovu pak řekl, že zpravodaji „veřejněprávního“ rozhlasu v Berlíně zakázal přístup na tiskovou konferenci. Ale svolil, že z Prahy tam rozhlas člověka vyslat směl.

I v dalších větách si pak prezident bral novináře na paškál. „Moje návštěva proběhla bez jakýchkoli incidentů. Takže ani Blesk nemá šanci zjistit, že jsem zakopnul na koberci, což mu kdysi zabralo celou stránku, že…“ řekl třeba.

Problém je, že Hrad odmítá doložit informace o zdravotním stavu prezidenta. Přitom Zeman při řadě svých veřejných vystoupení působí unaveně, výrazně zhubl, trápí ho chůze.

Sám otázky na své zdraví bagatelizuje. Nejinak tomu bylo i v Berlíně: „Vzdor mému hluboce těžkému zdravotnímu stavu, kdy jsem téměř na umření, považuji tuto návštěvu za úspěšnou.“

Video: Seznam Zprávy

O čem mluvil s Merkelovou

Prezidenta Miloše Zemana odpoledne v budově berlínského kancléřství přijala šéfka německé vlády Angela Merkelová. Na schůzce diskutovali o Evropské unii, vztazích se Spojenými státy a Ruskem nebo migraci. Merkelová Zemana přivítala v češtině slovy „dobrý den”.

Nejvíc spolu řešili byznys. Český prezident mimo jiné uvedl, že Praha má zájem o obchod s Íránem a stojí o zrušení vzájemných sankcí. Česko je podle něj také proti zvyšování cel, které nyní prosazuje americký prezident Donald Trump.

„Řříkal jsem to ve svém úvodním slovu na setkání s podnikateli, že protekcionismus je zhouba. Že cla škodí oběma ekonomikám. Bohužel – říkal jsem paní kancléřce a ta s tím souhlasila, že jestliže zavedete cla na ocel, abyste povzbudil americký průmysl, který vyrábí auta, tak je dobré vědět takovou maličkost, že auto je složeno z ocelových plechů. A jestliže cla na ocel vám tyto plechy zdraží zhruba o 15 procent, tak tím samozřejmě americkému automobilovému průmyslu nepomáháte. Ba přímo naopak,“ napomenul na dálku Trumpa.

„My jsme se samozřejmě dotkli některých sankcí, a to nejenom sankcí proti Rusku. Ale i sankcí proti Íránu. Jak víte, Spojené státy se rozhodly, že budou sankcionovat ty evropské firmy, které budou obchodovat s Íránem. Česká republika a české firmy mají zájem obchodovat s Íránem a já jsem zde od toho, abych hájil české národní zájmy. Jinými slovy – tady je nutná společná politika Evorpské unie. No… Zatím se to vyžívá v tom, že se organizují kontrasankce. Což je ovšem cesta do pekel. Daleko účinnější by bylo, kdyby se ty sankce zrušily.“

Už dříve se Miloš Zeman setkal se svým protějškem Frankem-Walterem Steinmeierem. Tomu Zeman řekl, že Česká republika nevidí důvod zabývat se otázkou válečných reparací. S tímto požadavkem vůči Německu v minulosti vystoupilo Polsko.

Mapa Jiřího Hoška: V Česku se před volbami stále vytahuje „německá karta”. Udělal to i Zeman, který teď míří do Berlína za Merkelovou.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované