Hlavní obsah

Zemětřesení v Japonsku si vyžádalo přes 120 zraněných a nejméně osm mrtvých

Do postižených oblastí vyrazilo na pomoc až 25 tisíc vojáků.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

aktualizováno •

Otřesy o síle 6,7 stupně zasáhly jižní část nejsevernějšího japonského ostrova Hokkaidó, kde způsobily silné sesuvy půdy. Podle různých zdrojů se právě kvůli nim pohřešuje mezi dvěma a čtyřmi desítkami lidí. Osm lidí při zemětřesení zemřelo a přes 120 bylo zraněno.

Článek

Nejméně osm mrtvých a přes 120 zraněných si vyžádalo silné zemětřesení, které dnes brzy ráno ve 3:08 místního času (středa 20:08 SELČ) zasáhlo jižní část nejsevernějšího japonského ostrova Hokkaidó. Jeho epicentrum se nacházelo 112 kilometrů jihovýchodně od města Sapporo.

Otřesy půdy o síle 6,7 stupně Richterovy škály vycházely z hloubky 40 kilometrů. Podle různých zdrojů se pohřešuje mezi dvěma a čtyřmi desítkami lidí, a to právě především kvůli sesuvům půdy, které tyto otřesy vyvolaly. Vlnu tsunami nicméně nespustily.

Podle agentury DPA se nejvíce lidí po sesuvech pohřešuje ve městě Acuma. Vláda již na pomoc postiženým oblastem vyslala 25 tisíc vojáků.

V důsledku zemětřesení se asi tři miliony domácností ocitly bez elektřiny. Podle ministra hospodářství může plné obnovení jejích dodávek trvat i týden. Řada domů byla silně poškozena. Narušena byla také doprava. Uzavřena je řada silnic i letiště u města Čitose.

Úřady obyvatele postižené oblasti varovaly před možnými následnými otřesy. „Často dochází k velkým otřesům, obzvlášť během dvou až tří dnů (po prvním zemětřesení),“ uvedl podle agentury AFP zástupce japonského meteorologického ústavu.

Jižní část Japonska v minulých dnech sužoval tajfun Jebi, nejsilnější bouře, která zemi postihla za poslední čtvrtstoletí. Celkem zemřelo 11 lidí a dalších zhruba 470 osob bylo zraněno.

Reklama

Doporučované