Hlavní obsah

Zemětřesení zasáhlo střední Itálii, v Římě evakuovali metro

Zemětřesení v Itálii

 

Reklama

Epicentrum bylo v oblasti postižené zemětřesením v roce 2016. Škody hlásí město Amatrice poškozené loňskými otřesy.

Článek

Otřesy o síle 5,4 stupně Richterovy škály zasáhly ve středu dopoledne střední Itálii. Epicentrum bylo v oblasti u vesnice Montereale, která leží zhruba sto kilometrů severovýchodně od Říma mezi městy L'Aquila a Rieti.

Otřesy pocítili obyvatelé regionů Abruzzi, Marche a Lazio, které postihla série silných zemětřesení už loni.

Ohnisko bylo mělké, zhruba deset kilometrů pod povrchem. Země se podle agentury ANSA začala třást kolem 10:25 SEČ.

V další hodině následovaly dva záchvěvy půdy ve stejné oblasti. Podle seismologického střediska EMSC měly sílu od 5,3 do 5,7 stupně. Po třetím otřesu úřady v Římě nechaly evakuovat některé stanice metra.

Informace o případných obětech zatím nejsou k dispozici. Menší škody hlásí město Amatrice. Zřítily se tam některé budovy poškozené loňskými otřesy. V nedalekém městě Accumoli, které srpnové zemětřesení zčásti srovnalo se zemí, je podle starosty Stefana Petrucciho zatím vše v pořádku. Ve městě Rieti po prvním zemětřesení začali evakuovat školy.

Silničáři také uzavřeli dálnici A24 spojující Řím s městy L'Aquila a Teramo, aby mohli prověřit, jestli nebyla poškozena.

V Římě evakuovali několik kancelářských budov.

Střední Itálie je stále poničená po loňské sérii zemětřesení. Srpnové otřesy si vyžádaly téměř 300 obětí. Obyvatele postižených oblastí v současnosti navíc sužují přívaly sněhu a mráz.

Reklama

Související témata:

Doporučované