Hlavní obsah

Zemřel muž, který stál u začátků kmotra Mrázka

František Mrázek (na fotografii uprostřed).

Reklama

Na konci loňského roku zemřel Zdeněk Voňavka, který stál za komunismu na počátku byznysu Františka Mrázka.

Článek

27. prosince se na hřbitově v Brandýse nad Labem sešlo několik motorkářů, aby uctili svého kamaráda Zdeňka Voňavku. Širší veřejnosti neznámého muže, který za totality podnikal s pozdějším kmotrem tuzemského podsvětí. Uvedl to server Neovlivní.cz.

Voňavka spolu s Mrázkem podle pamětníků dováželi ze zahraničí v kamionech zboží, které bylo za minulého režimu nedostatkové. Z bývalých „parťáků” z Mrázkovy éry podle serveru na pohřeb moc nedorazilo.

„Začínali spolu, dá se říct, že Voňavka stál na počátku Mrázkovy kariéry. Později se ale jejich cesty rozdělily, před Mrázkovou smrtí nepatřili mezi blízké spolupracovníky,” popsal serveru jeden z pamětníků.

Voňavka uměl – stejně jako Mrázek – vycházet i s vybranými policisty, především z hospodářské kriminálky v Praze. Později začal obchodovat i s drogami, v roce 2007 byl dokonce odsouzen k podmínce ve velkém případu pašování kokainu z Ekvádoru. Podle svědků měl pak později s drogami i osobní problémy, které se podepsaly na jeho zdraví.

Mrázek, který se později stal přední figurou českého podsvětí s kontakty na policii i na nejvyšší politická místa, byl zavražděn v roce 2006.

Reklama

Doporučované