Hlavní obsah

Zemřel muž z aféry europoslance Ransdorfa. Zůstaly po něm směnky na 1,8 miliardy korun

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Peter Guzmický a Miloslav Ransdorf po návratu do Čech poté, co byli propuštěni ze švýcarské vazby.

Reklama

Peter Guzmický byl na podzim 2015 členem výpravy, již vedl europoslanec Miloslav Ransdorf a kterou zatkli ve švýcarské bance.

Článek

Aféra někdejšího českého europoslance Miloslava Ransdorfa, který byl před více než dvěma roky s dalšími třemi muži zatčen ve švýcarské bance, když se snažil s poslaneckým průkazem dostat ke kontu s miliardami korun, se dostala do agendy slovenských soudů.

Soud v Nitře vypořádává dědictví po Peteru Guzmickém, jednom z lidí, již byli do švýcarské akce zapojeni, a který nyní zemřel.

V dědickém řízení jsou zahrnuty i nároky, jež ještě za svého života Guzmický vznesl na Vladimíra Huňka, který cestu do Švýcarska inicioval. Tvrdil totiž, že má v tamní bance pohádkové dědictví ve výši 10 miliard korun, a tak si pro ně Ransdorfa a spol. poslal.

Video: Šli jsme po stopách dlužníka zesnulého

Případ muže, kterému nejspíše naletěl Ransdorf i Guzmický. Video: Radek Nohl

Nyní zesnulý Peter Guzmický pak byl přímo ve skupině, která se s Ransdorfem do švýcarské banky vypravila.

O jeho smrti dostal tento týden zprávu i Krajský soud v Brně, protože řeší právě s Vladimírem Huňkem konkurs. Guzmický po Huňkovi ještě za svého života vymáhal za cestu do Švýcarska a další služby částku přes 1,8 miliardy korun.

A jak uvedl soud v Nitře, v dědictví po Guzmickém jsou i nevypořádané půjčky Huňkovi – jde o více než 220 tisíc euro, v přepočtu zhruba 5,5 milionu korun.

Guzmický je už druhým účastníkem švýcarské cesty, který zemřel. Tím prvním byl europoslanec Ransdorf, jehož úmrtí - to, zda na něm někdo může mít podíl - prověřovala policie.

Případ Vladimíra Huňka naopak žije dál. Od loňského července je po rozhodnutí brněnského soudu v konkursu. Nejde v něm jen o pohledávky Petera Guzmického, peníze z půjček po něm se směnkami v ruce vymáhají desítky firem a lidí.

Celkem jde o více než 10 miliard korun, ale insolvenční správkyně Daniela Urbanová nároky v téměř celé výši popírá.

O Huňka se stále zajímá také policie. Prověřuje, zda se nedopustil podvodu, o pomoc přitom požádala i úřady ve Švýcarsku a v Rakousku. Vyšetřování stále probíhá a policie k němu nechce ani dílčí informace sdělit.

Reklama

Doporučované