Hlavní obsah

Zemřel poslední pamětník „Velkého útěku“ spojeneckých letců, poslanci opouštějí Labour Party, summit V4 v Jeruzalémě se odkládá

Den očima Jiřího Hoška.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nejdůležitější události z pondělí 18. února podle zahraničního komentátora Jiřího Hoška.

Článek

Ve věku 99 let zemřel Dick Churchill, poslední pamětník slavného „Velkého útěku“ spojeneckých letců ze Saganu v roce 1944. Jazykově nadaný Churchill byl dopaden tři dny po útěku pouhých 19 kilometrů od tábora ve Slezsku. Na přímý Hitlerův rozkaz bylo 50 dopadených letců zastřeleno. Byť nebyl spřízněný s britským premiérem, Churchillovi možná zachránilo život jeho příjmení.

Španělská válečná loď se pokusila přinutit k odplutí obchodní plavidla kotvící v britských vodách u Gibraltaru. Komerční lodě nakonec neodpluly po intervenci plavidel britského Královského námořnictva. Napětí v pobřežních vodách kolem Gibraltaru, který je pod kontrolou Britů od roku 1713, není ničím novým. Blížící se brexit ale vyvolává pochybnosti o statusu Gibraltaru i volném pohybu osob přes hranici se Španělskem.

Německo je skeptické k výzvě Donalda Trumpa, aby evropské státy přijaly a postavily před spravedlnost na 800 bývalých bojovníků takzvaného Islámského státu. Podle šéfa německé diplomacie Heika Maase by se taková věc dala jen velmi složitě uskutečnit. V Británii a Spojených státech mezitím řeší, jak se postavit k žádostem „džihádistických nevěst” o návrat do vlasti. Podle odborníků mohou zradikalizované ženy představovat riziko pro národní bezpečnost.

Kvůli údajnému antisemitismu a postoji k brexitu opustilo řady britské Labour Party sedm poslanců. Zákonodárci chtějí nadále fungovat v Dolní sněmovně pod hlavičkou nové skupiny „Nezávislých“. Chuka Umunna nebo Luciana Bergerová patřili k dlouhodobým kritikům labouristického předsedy Jeremyho Corbyna. Rebelové jsou kritiky brexitu a žádají další referendum o vztahu Británie s Evropskou unií.

Britskou Labour Party opouštějí poslanci.

Summit „V4“ v Jeruzalémě nebude. Může za to izraelsko-polský spor ohledně podílu Poláků na holokaustu… Po sporném a chybně interpretovaném výroku izraelského premiéra Netanjahua přilil oleje do ohně úřadující ministr zahraničí Jisrael Katz. Ten oprášil historický výrok Jicchaka Šamira o tom, že „Poláci sají antisemitismus už v mateřském mléce“. Polská vláda se ostře ohradila a delegaci na setkání Visegrádské skupiny v Izraeli odmítla poslat.

Reklama

Doporučované