Hlavní obsah

Zemřel válečný veterán RAF Ivan Otto Schwarz. Takhle vzpomínal na potopení německé zásobovací lodi

Ve věku 94 let zemřel Ivan Otto Schwarz.

 

Reklama

Na válečném hřbitově v anglickém Brookwoodu poblíž Londýna bude pochován válečný veterán Ivan Otto Schwarz, který ve čtvrtek zemřel.

Článek

Ve věku 94 let zemřel v Londýně aktivní účastník leteckých bojů druhé světové války, někdejší příslušník Královského letectva (RAF), slovenský generálmajor Ivan Otto Schwarz. V jeho osobě ztrácíme posledního pamětníka jednoho z nejslavnějších činů československých vojáků vůbec - potopení německé zásobovací lodi Alsterufer v prosinci 1943.

„Velice jasně si na to pamatuji. Napřed jsme provedli raketový útok a pak jsme svrhli bomby. Olda střílel ty rakety (Oldřich Doležal, velitel bombardéru Liberator, který německou loď potopil, pozdější držitel Záslužného kříže DFC, pozn.aut.) a já jsem střílel z kulometu. Podařilo se mi odstřelit komunikační síť německé lodi,” zavzpomínal rodák ze slovenské Bytče v roce 2013 pro Český rozhlas na hrdinský útok československé posádky.

Ivan Otto Schwarz spočine na válečném hřbitově v anglickém Brookwoodu nedaleko Londýna, kam pravidelně jezdil, jak sám říkal „za svými mrtvými kamarády”. I v pokročilém věku se obětavě účastnil všech vzpomínkových akcí v Brookwoodu. Na jeden z náhrobků si dokonce s předstihem nechal vyrýt i svoje jméno. Po válce se Schwarz, generálmajor slovenského letectva, stal úspěšným podnikatelem a rád předával odkaz veteránů druhé světové války dalším generacím.

Reklama

Doporučované