Hlavní obsah

Zemřel zakladatel švédského řetězce IKEA, Ingvar Kamprad se dožil 91 let

Zemřel zakladatel populárního švédského řetězce IKEA Ingvar KampradVideo: Reuters

 

Reklama

Ingvar Kamprad zesnul ve svém rodném městě na jihu Švédska. Firmu s nábytkem s názvem IKEA založil, když mu bylo 17 let. Kamprad je dnes považovaný za jednoho z nejbohatších Evropanů. IKEA je největší maloobchodní prodejce na světě.

Článek

Zemřel zakladatel oblíbeného švédského řetězce IKEA Ingvar Kamprad. Bylo mu 91 let. Firma to oznámila v neděli.

„Zakladatel IKEA, jeden z největších podnikatelů 20. století Ingvar Kamprad skonal pokojně ve svém domově ve Smälandu 27. ledna,“ uvedla firma. Smäland je oblast v jižním Švédsku. Kamprad se zde v roce 1926 narodil.

Kamprad firmu IKEA založil jako sedmnáctiletý v roce 1943. Švédský podnik má dnes už přes 400 obchodních domů asi v padesáti zemích po celém světě. Název odvodil z počátečních písmen svého jména, názvu farmy, kde se narodil (Elmtaryd) a vesnice, kde vyrostl (Agunnaryd).

Kamprad byl považován za jednoho z nejbohatších lidí. Jeho osobní majetek byl podle agentury AP stanoven na 750 milionů švédských korun (1,9 miliardy korun). To je vysoká částka, ale ne taková, aby snesla srovnání s nejbohatšími lidmi na seznamech časopisu Forbes a dalších periodik. V nich jsou na předních místech američtí podnikatelé Bill Gates a Warren Buffett.

Představitelé švédské firmy uvedli, že seznamy, jako například v časopisu Forbes, nesprávně srovnávají Kampradův majetek s majetkem Gatese nebo Buffetta. IKEA totiž není jeho majetek. Vlastníkem řetězce je nadace, kterou Kamprad založil. Jeho právníci už dříve předložili dokumenty, podle nichž statut nadace Kampradovi a jeho rodině nedovoluje využívat zisky z podnikání řetězce. Veškeré zisky podle stanov musejí být reinvestovány zpět do firmy nebo věnovány na charitu.

V roce 1986 rezignoval na funkci ředitele a předsedy představenstva a firmu převedl do vlastnictví nizozemské nadace. Sám nicméně zůstal jedním z nejkritičtějších zákazníků a snažil se udržet kvalitu výrobků.

Fenomenální úspěch „krále ložnic a kuchyní” spočíval v jednoduchém nápadu a konceptu stavebnice. Chtěl, aby si zboží zákazníci mohli snadno přepravit a smontovat sami doma. Vymyslel tak model praktického výrobku a zároveň systém obchodu, který umožňuje výrobky udržovat na relativně nízkých cenách. Ty jsou tak přístupné pro většinu lidí.

„Nejsme luxusní firma, chceme oslovit většinu - to je naše motto,“ hlásal Kamprad. Proslul i šetrností, odporem k firemnímu elitářství a také neformálním vystupováním.

Kamprad, jehož prarodiče pocházejí ze Sudet z oblasti poblíž Mostu, navštívil bývalé Československo poprvé už v padesátých letech. Svůj první obchod v České republice firma otevřela v roce 1991. Loni tržby společnosti na českém trhu stouply na téměř deset miliard korun. IKEA v Česku zaměstnává zhruba 1700 lidí a nabízí asi 9500 výrobků.

Reklama

Související témata:

Doporučované