Hlavní obsah

Žena jako klisna, novinky z Gileádu a zase ten Trump

Středa 18. září 2019: Den očima Evy Soukeníkové.Video: Eva Soukeníková

 

Reklama

Přehled událostí s datem 18. září 2019 pohledem redaktorky Evy Soukeníkové.

Článek

Politický útok na autora dětských knih na folkovém festivalu

Nikdo by neřekl, že se zrovna v Británii může něco takového stát. Jenže kvůli brexitu je všechno tak trochu vzhůru nohama. Když si spisovatel Michael Morpurgo na klopu kabátu připnul odznáček s evropskými hvězdami, vysloužil si za to drsný slovní útok jednoho z účastníků. „Jsme na pokraji občanské války,” řekl britskému deníku The Guardian autor knihy Válečný kůň.

Všichni jsou zvědaví, jak to dopadlo ve státě Gileád

Kanadská spisovatelka Margaret Atwoodová minulý týden publikovala pokračování úspěšného dystopického románu Příběh služebnice. A zájem byl obrovský. Každé čtyři sekundy se prodal jeden výtisk, za první týden dohromady 103 tisíc kusů. Feminismus tedy žije a lidé navíc stále ještě čtou knihy.

Oxfordské slovníky ponižují ženy

Více než 30 tisíc lidí podepsalo petici, která vyzývá nakladatelství Oxfordské univerzity, aby změnilo určitá hesla ve svém výkladovém slovníku. Nelíbí se jim, že jsou například u hesla „žena” uvedena taková synonyma jako mrcha, kus, klisna, zátěž, děvečka nebo megera.

Číst a prohlížet komiksy teď mohou i slepí

Chad Allen přišel o zrak, když mu bylo osmadvacet let. Celé dětství a dospívání byl ale velký fanoušek komiksů, zvlášť těch z dílny studia Marvel. Teď přišel s vyšperkovanou verzí audioknihy, která slepým posluchačům přibližuje krásy komiksových knih. Napodobuje citoslovce v bublinách a snaží se popsat, co přesně se v každém stripu děje.

A nakonec jeden starý dobrý Donald Trump

Tento týden zemřela ve svých sedmapadesáti letech novinářka Cokie Robertsová. Pracovala v televizi i v rádiu více než 40 let, v posledních letech jako politická šéfkomentátorka. K jejímu skonu se vyjádřil prezident Spojených států Donald Trump, cituji: „Nikdy jsem ji nepotkal. Nikdy se ke mně nechovala hezky.“

Reklama

Doporučované