Hlavní obsah

Žena, která pomáhá veteránům: Do Kábulu bychom měli poslat další letadlo

Foto: Armáda ČR

Fotografie z příletu Afghánců do Prahy.

Reklama

V Afghánistánu jsou stále lidé, kteří čekají na českou pomoc. V rozhovoru pro Seznam Zprávy to řekla předsedkyně spolku Vlčí máky Miroslava Pašková.

Článek

Na vojenském letišti v pražských Kbelích přistál ve středu krátce po 22 hodině třetí evakuační letoun z Kábulu. Na palubě bylo 62 osob, mezi nimi byli afghánští tlumočníci s dětmi či Afghánci s trvalým pobytem v Česku.

Český velvyslanec v Afghánistánu Jiří Baloun dnes na tiskové konferenci řekl, že Češi museli na kábulském letišti vyjednávat i s Tálibánem, aby dostali místní lidi na palubu. Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) označil českou evakuaci za „zázrak“.

Třetím letem z Afghánistánu byla evakuační mise podle premiéra Andreje Babiše (ANO skončena. Miroslava Pašková, předsedkyně spolku Vlčí máky, který pomáhá válečným veteránům, ale v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekla, že jsou v Afghánistánu stále lidé, kteří čekají na českou pomoc a je pro vypravení dalšího evakuačního letu.

Považujete tři evakuační lety z Kábulu za úspěch?

Organizaci letů přes značnou časovou tíseň a téměř až možná improvizaci, určitě za úspěšnou považuji. Ale nemyslím si, že to stačí. Mohli bychom tam poslat čtvrté letadlo. Mohli bychom létat, dokud to lze a dokud armáda to shledá za bezpečné a účelné.

Stále máme v Kábulu osoby, které byly pozvány na třetí evakuační let a nedostaly se na něj.
Miroslava Pašková, předsedkyně spolku Vlčí máky

Evakuace byla organizačně velmi složitá. Bylo to pro Afghánce hodně psychicky náročné?

Domnívám se, že většina těch osob, které se zatím podařilo evakuovat, u toho prožívala velký stres a neměla jistotu do poslední chvíle. Staly se případy, kdy byl někdo pozván třeba na druhý evakuační let a pak se do něj nedostal a musel čekat na třetí. Stále ale máme v Kábulu osoby, které byly pozvány na třetí evakuační let a nedostaly se na něj. I proto opakuji, že by měl přijít čtvrtý let.

O kolika lidech máte informaci, že jsou ještě v Kábulu a chtěli by do Česka?

Tak tady bych to asi rozlišila, protože by chtěli všichni. Ale určitě tam máme ještě minimálně dva občany s trvalým pobytem v Česku a s českým pasem, normálně česky hovořící, kteří tady žili nebo dokonce vyrostli. Dále máme v dosahu letiště ještě čtyři rodiny tlumočníků, o kterých vím, mohou se tam skrývat i další. Dohromady vím o 21 osobách. Potom je tam ještě jiný druh spolupracovníka naší armády, ten je tam s pěti dětmi – takže on i manželka, celkem sedm lidí. Co se týče osob, které mají nějaké rodinné vazby na české občany, a to už je jaksi vzdálenější kategorie, tak vím o čtrnácti, ale těch by bylo jistě ještě více, pokud by bylo umožněno jim vycestovat sem.

Tady bych jenom řekla, že samozřejmě jedna věc je, když zde někdo žije a nepracoval pro armádu, tak chápu, že chce dostat svoji rodinu z Afghánistánu, ale neznamená to, že ta rodina je v přímém a tak vysokém ohrožení jako v případě, že tady je třeba už z dřívějška přesídlený tlumočník, který tlumočil přímo pro naši armádu a také mu zůstává rodina. Taková rodina je jistě ve větším ohrožení.

Premiér řekl, že je třetím letem evakuační mise skončena. Znamená to tedy, že jsou teď lidé v Kábulu v situaci, kdy nevědí, zda vůbec budou převezeni do Česka?

Ano. Oni jsou v takové situaci, že vůbec nevědí, jestli budou převezeni do Česka nebo kamkoliv jinam. Je stále velmi obtížné dostat se na letiště a z letiště do nějakého volného letu spojenců. Zatím se to podařilo u jednotlivců a u každého trvalo dlouhé hodiny vyjednávání.

Co vám píší lidé, kteří čekají na odlet z Kábulu?

Jsou samozřejmě nešťastní. Jsou obrovsky vystrašení, občas osvých pocitech píší, ale spíše se snažíme si psát o tom, kde zrovna jsou, zda jsou v dobrém zdravotním stavu, zda jim nehrozí přímé nebezpečí. A případně, co by mohli udělat dál pro to, aby se dostali na letiště.

Čtvrtý let by tedy podle vás měl určitě následovat?

Pokud to bezpečnostní situace umožní, a to bych nechala na Armádě České republiky, tak se domnívám, že když už se vláda i zmínila na tiskové konferenci, že byla pochválena spojenci, tak není důvod, abychom si nevysloužili ještě více chvály a nepokračovali.

Jaké máte informace o Afgháncích, kteří už jsou v Česku?

Komunikovala jsem o tom včera s jedním z těch převezených prvním letem, Jenom jsem zjišťovala, zda je o ně postaráno, zda mají všechno, co potřebují a to mi potvrdil. Dál se soustředím spíš na komunikaci s těmi, kdo tam zůstávají.

Reklama

Doporučované