Hlavní obsah

Ženy si v nové občance nemusí uvádět -ová, pohlaví bude dál povinné

Foto: ČTK

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Ženy, které z jakéhokoliv důvodu nechtějí mít přechýlené příjmení, si od srpna budou moci v občance svoje -ová škrtnout. V zákoně o občanských průkazech to dnes schválili poslanci. Uvádět v průkazu pohlaví bude stále povinné.

Článek

V Česku se od srpna začnou vydávat nové typy občanských průkazů s bezkontaktním čipem s biometrickými údaji. Lidé si zároveň budou moci zvolit, zda chtějí mít v občance otisk prstu, ženy si pak budou moci rozhodnout o tom, jestli bude jejich příjmení přechýlené. Změnu ještě musí schválit Senát a prezident.

„V posledních letech roste zájem žen zvolit si nepřechýlené příjmení, ale stávající právní úprava jim v tom brání, neboť umožňuje tuto volbu provést pouze ve vymezených případech. V praxi také nastává situace, kdy ženy, které chtějí používat nepřechýlenou podobu svého příjmení, před matričními úřady nepravdivě uvádí, že hodlají žít v cizině,“ uvedli v odůvodnění navrhovatelé změny, poslanci Helena Válková (ANO) a Ondřej Profant (Piráti).

Ženy podle nich mají pro uvádění podoby svého příjmení subjektivní důvody, které by neměl posuzovat stát.

Přechylování a nepřechylování ženských jmen je v Česku dlouhodobě tématem, které vyvolává emoce na obou stranách.

„Je to krok správným směrem, každý by měl mít možnost si rozhodnout, jak se bude jmenovat. Když něčí svoboda neruší tu vaši, nevidím důvod, proč tu jeho omezovat,“ řekla Seznam Zprávám bývalá lyžařka a komentátorka Zuzana Kocumová, která se kvůli nepřechylování v minulosti dostala do křížku s Českou televizí.

Nechtěla tehdy jako spolukomentátorka přechylovat příjmení zahraničních sportovkyň. „Je to neuctivé změnit někomu jeho jméno. V některých případech, třeba u Číňanek, je to do očí bijící. Mně v zahraničí také moje -ová nikdo nebral,“ uvedla a dodala, že právě dnes provedená změna v legislativě by do budoucna mohla pomoci i v přístupu ke jménům cizinek. „Věřím, že když to bude více používáno, začne se to víc vnímat jako normální,“ vysvětlila.

Pohlaví nadále povinné

Co naopak dnešním hlasováním neprošlo, bylo neuvádění pohlaví v občanských průkazech. Pirátský poslanec Profant nejprve navrhoval, aby se pohlaví v průkazech vůbec neuvádělo, pak svůj návrh modifikoval tak, aby bylo uvádění pohlaví dobrovolné. Ani to ale přes poslance neprošlo.

„V občanském průkazu jsou údaje nezbytné pro ztotožnění osoby, za mě k ní uvedení pohlaví patří. Rozhodně patřím k poslancům, kteří podporují diskusi o narovnání právního postavení skupin LGBT, přesto pod rouškou digitalizace se s tímto návrhem vracíme k diskusi o genderové identitě,“ vysvětlil svůj nesouhlas s návrhem poslanec ANO Jaroslav Kytýr.

Nové občanské průkazy Čechům usnadní cestování po Evropské unii. Povinnost zavedení biometrických údajů do občanského průkazu vychází z evropského nařízení. Důvodem je vyšší zabezpečení dokladů proti jejich možnému padělání a podvodnému zneužívání totožnosti.

„V případě, že by biometrické údaje nebyly do občanských průkazů zavedeny, byly by tyto průkazy použitelné pouze na území Česka a nebylo by na nově vydávané doklady možné cestovat do zahraničí,“ upozornila mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá.

Nařízení počítá s postupnou obměnou. Dosud platné občanky budou platit do skončení jejich platnosti, nejdéle do 3. srpna 2031. Lidé se stávajícími průkazy se strojově čitelnými údaji budou moci dál cestovat v rámci EU do konce jejich platnosti. Ty, které neobsahují strojově čitelnou zónu, musí být vyměněny do pěti let, jinak s nimi nebude možné cestovat.

Reklama

Doporučované