Hlavní obsah

Zhruba na 200 dělníků se po posledním jaderném testu v KLDR zřítil tunel

Po posledním jaderném testu KLDR se na více než 200 dělníků v jaderné střelnici zřítil tunel.

 

Reklama

Poslední jaderný test v Severní Koreji podle japonské televize Asahi způsobil rozsáhlé neštěstí. Asi týden po odpálení bomby, kolem 10. září, se v jaderné střelnici Pchunggje zhroutil tunel a zavalil stovku dělníků. Nejméně dalších sto lidí zahynulo při druhém závalu, k němuž došlo v průběhu záchranné akce.

Článek

Podzemní jaderný test KLDR ze 3. září způsobil podle japonské televize Asahi smrt více než 200 dělníků v tunelu pod horou Mantap v jaderné střelnici Pchunggje. K závalu mělo dojít zhruba týden po odpálení nálože. Nejdřív se tunel zřítil asi na 100 dělníků a další stovku zavalil při druhém sesuvu v průběhu záchranné akce.

Poslední jaderný test byl zatím nejsilnější v historii Severní Koreje. Odborníci již dříve sdělili, že v testovací lokalitě došlo k rozsáhlým sesuvům půdy a oblast byla destabilizovaná. Podle čínských expertů hrozí i to, že se hora propadne a ve velkém unikne radioaktivita.

Podle odhadů americko-korejského institutu při Univerzitě Johnse Hopkinse síla severokorejské nálože dosáhla 250 kilotun trinitrotoluenu (TNT). To je šestnáctkrát víc než síla pumy svržené v roce 1945 na japonské město Hirošima. Zkouška vyvolala zemětřesení o síle až 6,3 stupně.

Severní Korea tvrdí, že v září testovala vodíkovou bombu miniaturizovanou tak, že s ní může být vyzbrojena balistická raketa.

Reklama

Doporučované