Hlavní obsah

Žila v táboře pro rodiny džihádistů. Teď se vrátila se sedmi dětmi domů

Svět bez obalu: Všude byla krev a roztrhaná lidská těla, popisuje svůj život v Sýrii dcera bojovníka Islámského státu.Video: RFE/RL

 

Reklama

Ukrajinka, která i se svými sedmi dětmi žila v táboře pro bývalé bojovníky Islámského státu a jejich příbuzné, byla nedávno repatriována ze Sýrie. Reportéři Rádia Svobodná Evropa se s ní setkali na syrsko-irácké hranici.

Článek

„Dostala jsem se do Sýrie díky své hlouposti,“ popisuje žena, která si nechává říkat Amina. Z bezpečnostních důvodů uvedla pouze své křestní jméno. „Každý dělá chyby, každý hledá krásný život. A já udělala špatné rozhodnutí, když jsem tam odjela. Hodně jsem toho litovala.“

Vzpomíná, jak se rozhodla následovat svého muže, který žil sám v Sýrii, kam se rozhodl odjet v roce 2014. „Byl to velmi něžný muž. Moc jsem ho milovala, tak jsem přijela do Sýrie za ním.“

Amina s sebou přivezla čtyři společné děti. Další tři porodila v Sýrii. Už jinému muži – manžel o rok později zahynul. Žena netuší, jestli byl bojovníkem Islámského státu, ale přiznává, že její další manžel už jím byl. Rodina od roku 2018 žila v uzavřeném táboře Al-Hol určeném pro vdovy a manželky džihádistů, posléze se přesunula do obdobného zařízení Roj.

Fotogalerie: Válka v Sýrii v obrazech

+28

V těchto táborech, které leží v severovýchodní Sýrii, žijí tisíce lidí. Oblast je pod kontrolou kurdských jednotek v Sýrii.

Ukrajina patří k zemím, které odtud teď musí repatriovat své občany. „Problém je v tom, že úřady na tomto území nikdo neuznává. Neexistují žádné oficiální orgány, se kterými byste se mohli spojit a jednat s nimi. Je to všechno o osobních kontaktech. Musíte být přímo tady – v Sýrii,“ popisuje složité procesy ukrajinský honorární konzul Šaker Farchád Alí. V prosinci 2020 Ukrajina repatriovala dvě jiné ukrajinské ženy a jejich sedm dětí. Letos v dubnu ji vyzvala organizace Human Rights Watch k repatriaci dalších občanů. V táborech prý žije ještě asi 40 ukrajinských žen a dětí.

Během letu na Ukrajinu hovořily Amininy děti o tom, co během války zažily. „Když začali bombardovat, když vystřelili rakety na dům, tak tam všichni lidé zemřeli. Někteří byli roztrháni na kusy. Všude byla krev,“ vybavuje si starší Suríja.

„Když se hodně střílelo, všichni jsme si rychle lehli na podlahu. Máma se bála, že by nás střely mohly zasáhnout,“ vzpomíná její sestra Šafika. A děti se reportérům RFE/RL svěřily i se svými plány do budoucna.

„Chtěla bych mít svůj vlastní pokoj, kde budu mít knihy ke čtení a nějaké papíry na psaní, abych mohla studovat,“ přeje si Suríja.

„Mým snem je, že až přijedu na Ukrajinu, tak se budu moct pohoupat v opravdu velké houpačce!“ těší se Šafika.

Letadlo s Amininou rodinou přistálo v Kyjevě 16. června. Všichni teď budou muset projít bezpečnostní prověrkou, ale zatím proti Amině nebyla vznesena žádná obvinění. Ukrajinské úřady uvedly, že se teď rodina bude muset hlavně přizpůsobit normálnímu životu.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce Rádia Svobodná Evropa najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované